Mogelijk snel(ler) waterstof in woonwijk Erflanden (Hoogeveen aast op 4 miljoen euro van rijk)

Impressie van (erf)woningen in de nog te bouwen waterstofwijk van Hoogeveen Afbeelding: Atelier Dutch

Eind dit jaar begint Hoogeveen met de bouw van Nijstad-Oost, de eerste waterstofwijk van Nederland met bijna honderd woningen. De aanpalende, bestaande wijk Erflanden kan mogelijk al na de zomer van 2021 aanhaken.

Hoogeveen probeert namelijk een rijksbijdrage van 4 miljoen euro in de wacht te slepen, als ‘proeftuin aardgasvrije wijk’. Waterstof als energiebron geldt als veelbelovend duurzaam alternatief.

Aanvraag

De gemeente kan tot 1 april een aanvraag indienen. Het geld moet gebruikt worden om bestaande woningen en gebouwen aardgasvrij te maken. ,,Als die bijdrage wordt toegekend kunnen we na de zomer van 2021 al zes woningen in Erflanden omzetten van aardgas naar waterstof’’, legt projectleider Kees Boer uit. In juni/juli van dit jaar moet duidelijk worden of Hoogeveen het geld krijgt.

Bij groen licht kan het systeem de jaren daarna verder uitgerold worden naar 450 woningen aan de westkant van de nieuwbouwwijk. Erflanden telt in totaal zo’n 1100 woningen. Hoogeveen trekt samen op met netwerkbedrijf Rendo.

Veelbelovend

Bij bestaande woningen gaat het om de vervanging van de traditionele cv-ketel door eentje voor waterstof. In dat geval kan er alleen nog op inductie gekookt worden.

De komende tijd wil de gemeente draagvlak vinden bij bewoners voor deze duurzame energietransitie. Zo moet meer duidelijk worden over kosten van de vervanging en de eventuele subsidiemogelijkheden.

Met de productie, distributie en het gebruik van waterstof is nog geen grootschalige ervaring opgedaan. Boer: ,,De nieuwe waterstofwijk moet de technische mogelijkheden laten zien, zodat steeds meer mensen overtuigd raken van de mogelijkheden.’’

Eigen energienet

In Nijstad-Oost worden zestien huizen aangesloten op een eigen energienet, de overige tachtig woningen krijgen een cv-ketel op waterstof. De kleine woonwijk wordt opgezet als acht ‘boerenerven’. Als alles volgens de planning verloopt, gaat eind dit jaar de schop in de grond.

De waterstofwijk is een primeur voor Nederland. Er zijn wel kleinschalige initiatieven, maar niet op wijkniveau. Er wordt gebouwd met twee soorten waterstofsystemen.

Adviseur Alfred Nijenhuis van ingenieurs- en adviesbureau Arcadis legt uit dat het ene systeem de werking voor nieuwbouw test, terwijl bij het andere wordt gekeken hoe waterstof in bestaande woningen kan worden toegepast.

‘Zo’n 10 procent duurder’

,,Dat laatste is erg interessant, omdat zo’n één miljoen woningen in ons land niet met een warmtepomp verwarmd kunnen worden, omdat ze onvoldoende geïsoleerd zijn’’, weet Nijenhuis. ,,Dan kan een waterstof cv-ketel, die maar zo’n 10 procent duurder is dan een cv-ketel op aardgas, een uitkomst zijn.’’

Zestien huizen krijgen een eigen netwerk (een zogeheten microgrid ). ,,Ze voorzien volledig in de eigen energiebehoefte en krijgen dus geen energierekening’’, weet Nijenhuis. ,,Ze verdienen hun investering in de loop der tijd terug.’’

Overproductie

Bij deze woningen wordt in de zomerperiode van de overproductie van zonnepanelen op het dak waterstof gemaakt die in de wintermaanden omgezet worden in elektriciteit en warmte. De waterstof gaat niet rechtstreeks de woning in, maar wordt toegepast via het netwerk. ,,Dat gaat via een minicentrale op het gemeenschappelijke woonerf.’’

De overige tachtig woningen in de waterstofwijk krijgen een traditioneel aardgasnetwerk. Die leidingen blijken namelijk geschikt voor waterstof. Wel wordt dat ‘ouderwetse’ netwerk gecombineerd met nieuwe cv-ketels voor waterstof, waar nog volop mee getest wordt.

De tachtig huizen krijgen de (groene) waterstof van de Gasunie uit de installatie van Zuidwending in Veendam. Nijenhuis: ,,De waterstof wordt met speciale tankauto’s opgeslagen bij de NAM-locatie Ten Arlo.’’

Bestemmingsplan

De nieuwe woningen (rijtjes en twee-onder-één-kappers) gaan tussen de drie en vier ton kosten. Dat is inclusief de extra investering voor het eigen energienet. ,,Het bestemmingsplan is zo goed als klaar’’, weet projectleider Kees Boer.

Vorige week sloot Arcadis met de gemeente en het innovatieve bedrijf LiveFree een overeenkomst voor het waterstofproject in Hoogeveen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu