Mogen er vier asielzoekers komen wonen in voormalig clubhuis? Inwoners Annerveenschekenaal lopen stuk op bureaucratisch geneuzel

De Raad van State

De eigenaren van het voormalige voetbalclubterrein van Annerveenschekanaal willen na het verbouwen van het clubhuis niet met een strop van tienduizenden euro’s blijven zitten.

Zij vroegen dinsdag tijdens een rechtszaak aan de Raad van State om de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) alsnog te dwingen een subsidie te verlenen voor het huisvesten van vier asielzoekers.

Maria Drenthe en Niels Tieland dachten een paar jaar geleden na aankoop van het oude voetbalterrein plus bouwsels het ei van Columbus te hebben gevonden. Zij wilden leegstaande kantine en clubhuis verbouwen voor tijdelijke huisvesting van zogenoemde statushouders. Dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Om de verbouwing van clubhuis tot woongebouw te kunnen betalen vroegen ze bij de RVO een subsidie aan, die speciaal voor dit soort gevallen was opgezet. De bedoeling van de subsidie was om leegstaande gebouwen tijdelijk geschikt te maken voor bewoning door statushouders en zo de druk op de Nederlandse sociale woningmarkt te verlichten.

Seinen op groen

Maria Drenth maakte tijdens de rechtszaak in Den Haag duidelijk dat tot op het eind alle seinen op groen stonden.

,,De gemeente Aa en Hunze liet ons een paar keer weten dat wij onze gang konden gaan met de verbouwing. Want er was een schreeuwend tekort aan huisvesting voor asielzoekers. In 2018 waren er 5.000 die op een woning wachten. In Ter Apel, 50 kilometer verderop, wisten ze van gekkigheid niet waar ze de vluchtelingen konden onderbrengen.”

De verbouwing kostte 65.000 euro, waarbij ze 37.000 euro subsidie van de RVO zouden krijgen. ,,Maar toen we net klaar waren kregen we de mededeling dat het niet doorging. Want Aa en Hunze hadden net een maand ervoor alle toegewezen statushouders al geplaatst. En meer mochten er van de minister niet bij in Aa en Hunze. Want elke gemeente krijgt een quotum, ongeacht of ze ruimte hebben, of niet. In de gemeentes om ons heen waren er honderden statushouders die nergens terecht konden. Maar dat waren andere gemeentes en die mochten niet naar ons.”

‘We wilden er echt niet rijk van worden’

Het gevolg was dat Drenth en Tieland op de valreep konden fluiten naar de RVO-huisvestingsubsidie en de geplande huuropbrengst van de bewoners.

,,Wij hebben het vertrouwen in de overheid flink verloren. Wij houden ons aan alle regels in de subsidieregeling, maar we lopen hem toch misover iets waar wij helemaal niets over te zeggen hadden. Dat Aa en Hunze opeens aan het quotum vluchtelingen zat, daar konden wij niets aan doen. Wij hadden al fors geïnvesteerd. We wilden iets goeds doen voor de samenleving, maar kregen de bureaucratische kous op de kop. We wilden er echt niet rijk van worden, maar er helemaal op leeglopen willen we ook niet,” zegt Niels Tieland.

Oude subsidieregeling was onduidelijk

De Raad van State toonde begrip voor de situatie van de inwoners van Anneveenschekanaal. De Raad zette flinke vraagtekens bij een subsidieregeling, die achteraf zomaar geweigerd kan worden en waarbij alle nadelen op het bordje van de burger terecht komen. Zelfs de woordvoerster van de minister van Binnenlandse Zaken, waar deze RVO-zaak onder valt, moest erkennen dat de oude subsidieregeling niet erg duidelijk was.

Maar toch vond zij dat de Drenth en Tieland het hadden moeten en kunnen weten dat ze uit de boot konden vallen. Niet verbazend is dat er inmiddels een nieuwe regeling is, waarbij de subsidie vooraf aan de verbouwing wordt verleend en is gekoppeld aan het toewijzen van statushouders.

‘Gemeente laat niets meer van zich horen’

,,Met de huidige regeling hadden we die subsidie en bewoners zeker gekregen,” aldus Drenth en Tieland, die hun woning nog een paar jaar mogen verhuren aan mensen die nergens anders terecht komen. Drenth heeft de gemeente Aa en Hunze inmiddels gevraagd om een permanente woon- of recreatiebestemming voor een Bed & Breakfast. ,,Het is schandalig, maar we hebben na maanden nog steeds geen reactie. De gemeente laat niets meer van zich horen.”

De Raad van State gaat uitzoeken of de minister alsnog het subsidiebedrag moet uitkeren, zei rechter en staatsraad Kees Borman aan het slot van de zitting.

De rechter doet binnen enkele weken uitspraak.

Nieuws

menu