Molen de Weert in Meppel komt volledig in handen van stichting: plannen voor koffiecorner en uitbreiden productie

Molen de Weert is verkocht. Hij is volledig in handen gekomen van de stichting Molen de Weert. Die wil meer reuring en bedrijvigheid in en rond de molen realiseren.

Corine Volleberg van Welzijn MensenWerk overhandigt symbolisch de eigendom van de molen aan Erik Nefkens, van de stichting Molen de Weert.

Corine Volleberg van Welzijn MensenWerk overhandigt symbolisch de eigendom van de molen aan Erik Nefkens, van de stichting Molen de Weert. Foto: Daan Prest

Kort samengevat: een kleine koffiehoek, de productie van meel uitbreiden en de winkel in de molen verplaatsen naar de begane grond. In die winkel wordt het zelfgemalen meel verkocht. Meel voor onder meer pannenkoeken, oliebollen en uiteraard brood. Gewild meel. In normale tijden levert de molen onder meer aan pannenkoekenschip de Liberté en wegrestaurant De Lichtmis. „En aan heel veel particulieren”, vult Elske van der Werf, vrijwilligster bij de molen, aan.

Op de eerste verdieping, waar nu het winkeltje is ingericht, ziet de stichting ruimte ontstaan voor educatie. Daar kunnen schoolklassen bijvoorbeeld les krijgen over hoe een molen werkt. „We willen al langer het winkeltje naar beneden halen. Het is niet zo handig hier”, zegt Erik Nefkens, voorzitter van de stichting.

Om er te komen, moeten klanten nu een smal trapje op. „Pas op, het kan glad zijn van al het meel hier”, waarschuwt hij. „Daarom willen we het mede naar beneden halen.” En beneden staat de koopwaar bovendien meer in het zicht. Erik Nefkens ziet het al voor zich: een koffiehoek, waar mensen een verse koek gemaakt van meel uit de molen kunnen eten. En met mooi weer ook nog buiten, naast de molen en aan De Reest. „Het zal toch mooi zijn als we een soort VVV-servicepunt kunnen inrichten”, droomt hij al verder over de molen gelegen aan de Weerdstraat.

Meer productie draaien

Maar er zijn ook uitbreidingsplannen voor de molen, die is gebouwd in 1807. Een tweede maalkoppel, daarin wordt graan gemalen. „Dat staat al heel lang op het verlanglijstje van onze molenaar (Bertel Zomer, red.).” De maalkoppel die nu gebruikt wordt, is oorspronkelijk bedoeld om eikenschors fijn te malen en is minder geschikt voor graan - daar is de maalkoppel te zwaar voor. „De tweede moet kleiner en lichter zijn. Dan hebben we minder wind nodig om hem te laten draaien. Dan kunnen we de molen ook vaker laten draaien.” En dat is goed voor de productie.

Nefkens hamert erop dat er meer nodig is om de productie op te schroeven. „We werken met minder dan tien vrijwilligers en hebben één molenaar, en nog een molenaar in opleiding. Het zal mooi zijn als we meer vrijwilligers en nog een molenaar weten te strikken.”

Molen was voor twee derde in handen van Welzijn MensenWerk

„We worden hier heel blij van”, reageert Elske van der Werf op de plannen van de stichting. „Dit komt de molen ten goede.” Er is nog iemand heel blij geworden van de plannen: Corine Volleberg. Zij is directeur van Welzijn MensenWerk. De molen was voor twee derde in handen van Welzijn MensenWerk. Vele jaren heeft de organisatie in de molen en in de kantoorpanden die ernaast staan gezeten. „’Welzijn bij de molen’ was een begrip”, aldus Volleberg. Momenteel zit Buurtzorg nog in de molen.

De stichting Molen de Weert heeft al langer plannen met de molen. Maar omdat het niet de volledige eigendom had over de molen, was het lastig om die plannen uit te voeren. „Alleen de tweede verdieping was van ons”, zegt voorzitter Nefkens. Op die tweede verdieping vindt de productie plaats. „Per jaar produceren we zo’n 20 ton meel”, vertelt Van der Werf.

Nefkens is opgelucht dat de molen nu volledig in handen is van de stichting. Met het huidige bestuur van Welzijn MensenWerk verliep de samenwerking altijd soepeltjes. „Wat nu als er een nieuw bestuur komt? Die niet mee wil werken of van het vastgoed (de molen, red.) af wil?”, vraagt hij af.

‘Deze molen moet doorgegeven worden aan volgende generaties’

Volleberg vertelt dat er meerdere geïnteresseerden waren om de molen, een rijksmonument, te kopen. „Het gaat ons niet om de stenen, maar wat er binnenin gebeurt. En het plan van de stichting sprak ons enorm aan.” Alles stond dus op groen voor de overdracht. Er moest alleen nog ergens geld vandaan worden getoverd. Het Waarborgfonds biedt de oplossing. Dat fonds schenkt ieder jaar tussen de 300.000 en 400.000 euro aan initiatieven in de gemeente Meppel. En nu dus ook voor de plannen van stichting Molen de Weert. Hoeveel het Waarborgfonds bijdraagt is niet bekend.

„Een gezichtsbepalend monument voor Meppel is nu volledig eigendom van de stichting, die als enig doel heeft het in stand houden van de molen”, zegt Dick Bakker, voorzitter van het Waarborgfonds. „Deze fraaie molen moet immers ook worden doorgegeven aan volgende generaties.”

Wanneer de molen daadwerkelijk wordt uitgebreid is nog niet bekend. „Corona heeft de planning wat in de war geschopt”, concludeert Erik Nefkens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu