Molen in Veenhuizen wordt frietspeciaalzaak: oud-eigenaren Alida's Smulpaleis gaan voor nieuwe start

Jan Willems voor de oude molen (rechts) in Veenhuizen. Links achter hem brouwerij Maallust. Foto: Marcel J. de Jong

De oude Molen in Veenhuizen, naast brouwerij Maallust, wordt een frietzaak. Jan Willems en Alida van Dellen gaan onder de naam Piepers en Paupers ambachtelijke friet serveren.

De oud-eigenaren van Alida’s Smulpaleis maken daarmee een nieuwe start, nadat ze enkele maanden geleden hun succesvolle bedrijf op de Vrijetijdsboulevard in Roden van de hand deden.

Rustiger aan doen

„Op een gegeven moment bedachten wij ons dat we het na al die jaren rustiger aan wilden doen”, zegt Willems. „Niet meer tientallen werknemers, maar alleen wij tweeën. De oude molen in Veenhuizen biedt daarvoor een hele mooie kans.”

In de molen komt geen gewone snackbar, benadrukt Willems. „Wij noemen het een frietspeciaalzaak, waar we huisgemaakte, ambachtelijke friet serveren. Dat is de kernactiviteit, maar er zullen ook wat lunchgerechten op de kaart komen. Als alles goed loopt, willen we volgend jaar ook een educatieve functie toevoegen, door bijvoorbeeld met schoolklassen aardappels te poten en te rooien. Zo leren kinderen waar hun eten vandaan komt.”

Lokale ingrediënten

De ingrediënten voor bijvoorbeeld de sauzen zoeken Willems en Van Dellen zoveel mogelijk in de buurt. „Vroeger was Veenhuizen zelfvoorzienend, dus wij proberen ook zoveel mogelijk in te kopen in de directe omgeving. In Veenhuizen wordt veel samengewerkt met elkaar, wij als nieuwkomers sluiten ons daar heel graag bij aan.”

De molen, waarvan de wieken al honderd jaar ontbreken, werd te huur aangeboden door het Rijk. Ook de naastgelegen brouwerij Maallust had interesse, maar viste net als enkele andere geïnteresseerden achter het net. Willems wil er niet te veel over kwijt. „Er waren verschillende presentatierondes en ons idee werd als beste beoordeeld. En waar iemand wint, zijn er ook verliezers.”

Samenwerken

Gelukkig, zo stelt hij, wil Maallust met hen om tafel om een samenwerking te bespreken. „Een biertje van Maallust en iets te eten uit onze keuken, zoiets zien wij wel zitten. In ieder geval zijn we heel blij om onderdeel te worden van dit dorp. Veenhuizen moet er beter van worden, daar gaan we onze uiterste best voor doen.”

Piepers en Paupers opent, als alles volgens plan verloopt, rond de paasdagen voor het eerst haar deuren. Van april tot oktober kunnen frietliefhebbers van woensdag tot en met zondag in de molen terecht, in de wintermaanden alleen in het weekend en in drukke periodes.

Nieuws

Meest gelezen

menu