Molens van 240 meter langs grens

De gemeente Coevorden en bouwers van windmolens reageren onaangenaam verrast op de plaatsing van turbines van 240 meter langs de grens.

FOTO ARCHIEF DVHN

FOTO ARCHIEF DVHN

Vernieuwen
Bij Weijerswold, een buurtschap tussen Coevorden en Schoonebeek, maken molens aan Duitse kant plaats voor nieuwe exemplaren. Volgens burgemeester Daniela Kösters van Emlichheim voert haar gemeente op dit moment overleg om de huidige 29 molens verdeeld over twee parken bij Nederland te vervangen.

,,De turbines zijn inmiddels zo’n vijftien jaar oud en aan vernieuwing toe. In totaal blijven vier staan, 25 worden afgebroken en vervangen door twaalf nieuwe molens met een tiphoogte van 240 meter hoogte’’, verklaart de Duitse burgemeester.

'Niet toegestaan'
,,Heftig. Molens van een dergelijke hoogte zijn nog niet eens toegestaan in Nederland. Dit nieuws verstoort het proces aan Nederlandse zijde gigantisch’’, reageert windmolenspecialist Rob Rietveld, die een jaar lang met inwoners van de gemeente Coevorden en planontwikkelaars heeft overlegd over plaatsing van molens aan Nederlandse zijde. Deze week besloten burgemeester en wethouders akkoord te gaan met de bouw van zeven nieuwe windmolens: vier nabij de Duitse molens bij Weijerswold, drie op het Europark. Ze wisten toen nog niet van de megamolens aan de andere kant.

Gerucht
Enkele dagen geleden deed het gerucht al wel de ronde, reden voor Coevorden om navraag te doen bij de Duitse buurgemeente. ,,Er was wat overleg gaande, kregen we te horen. Maar er is niets over de hoogte gezegd’’, reageert wethouder Jeroen Huizing (CDA).

Volgens Rietveld moeten met een hoogte van 240 meter andere afstanden in acht worden genomen tussen molens. ,,In plaats van 400 tot 500 meter moeten de turbines in dit geval minimaal 800 tot 900 meter van elkaar staan.’’ Dat is in de huidige plannen niet het geval.

Claim
Arjen Boesveld van Raedthuys, een van de twee bouwers in Weijerswold, zei eerder deze week een claim te zullen voorbereiden als er inderdaad hogere molens aan Duitse kant komen. Vanwege de veelal zuidwestelijke winden hebben zijn molens al last van de Duitse exemplaren, die wind afvangen.

Ook Raedthuys was tot gisteren nog niet op de hoogte van de Duitse plannen. ,,We zullen overleg moeten voeren met de Duitsers. Onze inzet is om de plannen zoals afgesproken uit te voeren. Het is een zwaar en spannend proces geweest met omwonenden. Het resultaat laten we niet zomaar los.’’

Huizing is nog stelliger. ,,Wat er ook gebeurt aan Duitse kant, wij gaan niet meer schuiven met de molens.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu