Molukse wijk Assen kleurt rood, groen, wit en blauw: 70 jaar onafhankelijkheidsfeest met een dubbel gevoel

Taartjes in de Molukse kleuren voor 70 jaar onafhankelijkheid. Foto: DvhN

De Molukse wijk in Assen kleurde zaterdag rood, groen, wit en blauw. Precies 70 jaar geleden werd de onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS) uitgeroepen.

Aan flink wat lantarenpalen hangen ballonnen en veel bewoners van de Molukse wijk hebben de vlag uitgestoken. De kleuren rood, groen, wit en blauw bepalen het straatbeeld in de buurt waar pakweg 170 Molukse huishoudens vlak bij elkaar wonen. Er valt iets bijzonders te vieren, dat is wel duidelijk.

,,De proclamatie van de Republiek der Zuid-Molukken, vandaag 70 jaar geleden’’, zegt Kiko Kaidel (30). Het is een feest waarbij de Molukkers ook een verdrietig gevoel bij krijgen. Want die vrije republiek, die kwam er nooit. Indonesië greep hardhandig in en bepaalt nog altijd wat er gebeurt.

Kaidel: ,,Wij kunnen hier de Molukse vlag uitsteken, maar als je dat op de Molukken doet, heb je grote kans om opgepakt te worden en voor lange tijd in de gevangenis te belanden.’’ De dertiger was in maart vorig jaar nog op de Molukken. ,,Je voelt dan gewoon hoe de mensen worden onderdrukt. Heel triest. Ze worden in hun eigen land als derderangs burgers behandeld.’’

Ieder jaar hijsen de bewoners van de Molukse wijk in Assen op 25 april in alle vroegte bij hun kerkgebouw de Molukse vlag hoog in top en zingen dan het Molukse volkslied. Normaal gesproken zetten daarna veel wijkbewoners koers richting een plek waar Molukkers uit heel Nederland samenkomen om de bijzondere dag te herdenken.

Dit jaar zou dit gebeuren in de RAI in Amsterdam. Vanwege het coronavirus ging hierdoor een streep. Een groep jonge wijkbewoners vond dat hier iets voor in de plaats moest komen. Besloten werd om rond het middaguur nog een keer bij de kerk samen te komen om te praten, dansen en naar Molukse muziek te luisteren.

Aan deze oproep werd goed gehoor gegeven. ,,Het is fijn om te merken dat ook de jongere Molukkers het belangrijk vinden om hierbij stil te staan’’, zegt de 68-jarige Melie Lumalessil Metiary. Er komt Molukse muziek uit de boxen die bij de kerk zijn geplaatst. Ze begint meteen te dansen. Om haar nek draagt ze een rode doek met daarop de woorden Aoe Maloekoe Anai. Het is een tekst die uit haar hart is gegrepen. ,,In de oude Molukse taal betekent dat: Ik ben een kind van de Molukken.’’

Na afloop van de bijeenkomst in Assen werden cupcakejes en saté bezorgd bij de mensen die een vlag uit hadden gehangen. Op de cupcakes zat een hart in de kleuren van de Molukse vlag met daarop het getal 70.

En volgend jaar is er op 25 april weer een bijeenkomst. De boodschap op een groot spandoek in de wijk liet tenslotte aan duidelijkheid niets te wensen over. Sekali proklamasi tetap proklamasi, ofwel eens geproclameerd altijd geproclameerd.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu