Leerlingen Vincent van Gogh in Assen naar school met mondkapjes op: 'benauwd, maar we willen het risico vóór zijn'

Eerst maandenlang thuisblijven, nu naar school met een mondkapje op. Het is best afzien, maar de leerlingen van cs Vincent van Gogh in Assen blijven er rustig onder.

Het schooljaar is nog niet begonnen, of Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh is al landelijk nieuws. Als enige school voerde zij een mondkapjesregel in. Dus zien de leerlingen woensdag op hun eerste echte schooldag verslaggevers en cameraploegen in en rond hun school rondzwermen.

Nu zijn de bovenbouwers van havo en vwo, voor wie de regel geldt, de moeilijkste niet. Ze leggen zich neer bij de nieuwe regel, al is er wel scepsis. „Hmm, nou moet ik een mondkapje op om mijn vader te beschermen, maar die is de hele dag aan het werk en dan ziet hij veel mensen”, zegt een jongen uit havo 4.

Snel even afdoen en dan uitgebreid ademhalen

Thijs Bakker (16, vwo 5) uit Anloo wil graag vertellen wat hij er van vindt. „Waarom moeten wij nou als enige school in Nederland die regel in voeren...”

Toch: Thijs is erg blij dat hij weer naar school kan. Tijdens de maandenlange periode van lessen via internet heeft hij zich wel eens eenzaam gevoeld. „Alleen in het weekend zag ik mijn vrienden. Ik sprak dan alleen individueel met mijn vrienden af, van mijn ouders mocht ik niet met hele groepen samenkomen.”

De afgelopen zomermaanden ging het alweer beter. Thijs is met vakantie geweest (‘binnen Nederland’) en hij heeft zijn vrienden weer veel vaker gezien.

Thijs heeft een mooi ‘snoetlapke’ in camouflageprint en laat zien hoe hij en zijn klasgenoten er wel de draak mee steken. Snel even afdoen en dan uitgebreid ademhalen.

Even een heikele vraag: voor Thijs en zijn leeftijdsgenoten vormt het coronavirus niet echt een gevaar. Maar ter bescherming van oudere generaties moeten ze zich wel aan vervelende beperkingen houden: eerst de lockdown, nu weer die mondkapjes. Waar ligt wat Thijs betreft de grens? Verontwaardigd: „Nou het zou wel asociaal zijn als we ons niet aan regels houden omdat we denken dat wij geen risico lopen.” Maar toch: „Die mondkapjes, dat is wel jammer ja.”

In de les is er geen ontkomen aan

Locatiedirecteur Koos Nieuwland loopt mee het gebouw in. In de kantine verorberen leerlingen een boterhammetje, dat gaat uiteraard moeilijk met een mondkapje voor. Zodra het twaalfuurtje er in zit, gaat het kapje weer voor.

Althans, bij de leerlingen vanaf de vierde klas, de jongere hoeven geen kapje. Zeker nu vlak na de vakantie kan Nieuwland nog niet altijd zien wie in de bovenbouw zit en wie niet. „In de derde klas zijn leerlingen soms ook al best groot”, stelt hij vast. „Maar in de les is er geen ontkomen meer aan, dan moeten de kapjes op.”

En ja hoor, in het scheikundelokaal zit een vwo 5 klas gemondkapt en al klaar. Ze moesten wel even slikken toen ze vrijdag hoorden van de mondkapjesregel, zo vertellen ze desgevraagd. „Waarom wij?! Maar je hoort toch wel dat er een besmettingsregel kan zijn, dus ik snap wel dat de school het risico voor wil zijn.”

Afgezien van de mondkapjes ziet het er verder gemoedelijk uit in de klas. De leerlingen zitten dicht op elkaar, op lang geen anderhalve meter afstand. Voelen ze zich wel veilig? Ja hoor en daar dragen de kapjes ook wel aan bij.

Over anderhalve week duidelijk of het nodig was

Toch: Nieuwland zal eind volgende week al evalueren of de mondkapjes echt nog nodig zijn. „Ik zal blij zijn als dat niet het geval is. Vorige week hebben we besloten deze regel in te voeren, omdat we lazen dat het aantal besmettingen toenam. En omdat onderzoekers tot de conclusie kwamen dat jongeren vanaf een jaar of vijftien al het virus kunnen doorgeven, net als volwassenen.”

Drenthe mag dan ongeveer de coronaveiligste regio van heel Europa zijn, Nieuwland houdt er rekening mee dat leerlingen op vakantie zijn geweest en onbedoeld het virus hebben meegenomen. Over anderhalve week is wel duidelijk in hoeverre dat het geval is.

Net als op andere scholen vinden de leraren van Van Gogh het heel spannend om weer les te geven. Nieuwland: „Zij kunnen een besmetting oplopen en die weer doorgeven aan hun familie, dat willen we toch voorkomen.” Behalve de mondkapjes hebben sommige leraren ook een spatscherm, vooral als ze een vak geven waarbij ze moeilijk afstand kunnen houden tot de leerlingen. „Denk aan handvaardigheid of lichamelijke opvoeding”, zegt Nieuwland.

Buiten vraagt hij twee meisjes wat ze van de maatregel vinden. Ze nemen geen blad voor de mond. „Irritant. Het is benauwd. Maar we snappen het wel hoor.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
Video
Aanrader van de redactie
menu