Mondkapjesplicht in een kerk met 600 mensen? In Staphorst zien ze het nog niet gebeuren

Met een mondkapje naar de kerk? Bij de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst, waar zondag drie keer zeshonderd mensen zitten, zien ze het nog niet gebeuren. ,,Er is voldoende ruimte om afstand te houden.”

In de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst zitten elke zondag drie keer zeshonderd mensen op afstand van elkaar voor de eredienst.

In de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst zitten elke zondag drie keer zeshonderd mensen op afstand van elkaar voor de eredienst. Foto: Pedro Sluiter

In de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst zitten zondag drie keer zeshonderd mensen, op afstand van elkaar, om één van de diensten bij te wonen. Maar of dat per se met mondkapje moet?

Goede afzuiging 

Scriba Albert Bouwman denkt van niet. ,,We hebben het nog niet met elkaar besproken, maar ik ga er niet vanuit dat we het gaan verplichten. We hebben een erg grote kerk, waar normaal 2300 mensen kunnen zitten. Nu zitten er 600 mensen op afstand van elkaar.”

Hij ziet geen reden om dat aan te passen nu de overheid de maximale groepsgrootte voor bijeenkomsten heeft bijgesteld naar dertig, met uitzondering van geloofsbijeenkomsten. ,,We hebben hier een goede afzuiging en iedereen zit echt op ruime afstand.”

Mondkapje niet praktisch 

,,We zien erop toe dat iedereen zijn handen desinfecteert bij binnenkomst en we begeleiden mensen naar hun plek. Eerder hoorde je tijdens de dienst regelmatig mensen hoesten, maar dat is nu helemaal niet meer het geval. Mensen blijven thuis als ze klachten hebben.”

Een kerkdienst bijwonen met mondkapje is volgens Bouwman niet praktisch. ,,Het zingen is voor ons een wezenlijk onderdeel van de dienst, met een mondkapje wordt dat mompelen.”

Verloopt goed

Voor burgemeester Gerrit Jan Kok van Staphorst is er geen reden om in te grijpen. ,,We hebben de afgelopen maanden gezien dat alles bij de kerken goed verloopt en mensen zich aan de regels houden.”

Wel is hij in gesprek met kerken en andere organisaties in de gemeente. ,,Dat doen we elke keer als er nieuwe maatregelen ingaan. Dan bellen we gewoon iedereen nog een keer om alles te bespreken. Dan kun je bijvoorbeeld ook denken aan de sportkantines.”

Scheiding kerk en staat 

Dat er op veel plaatsen maximaal dertig mensen naar binnen mogen en in de kerk wel zeshonderd, leidt volgens Kok niet tot onbegrip in Staphorst. ,,Nee, daar is begrip voor. We hebben niet voor niets de scheiding tussen kerk en staat.”

Kok greep in maart wel in, toen er maximaal honderd mensen in één gebouw mochten en de Hersteld Hervormde Kerk in eerste instantie de ruimte wilde opdelen in zes vakken van honderd mensen. ,,De situatie is nu heel anders, toen zaten we nog aan het begin en nu hebben we al een aantal versoepelingen gehad.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu