Wil je opa of oma bezoeken in het verpleeghuis? Vanaf zaterdag geldt een mondkapjesplicht in veel Drentse en Groningse verzorgingshuizen

In Drenthe en Groningen gaan de eerste verpleeg- en verzorgingshuizen bezoekers, vrijwilligers en medewerkers verplichten vanaf zaterdag medische mondkapjes te dragen. Alle verpleeghuizen van Icare voeren die maatregel sowieso in.

Mondkapjes in verpleeghuizen

Mondkapjes in verpleeghuizen ANP

Dat bevestigt woordvoerder Eline Wagteveld van Icare. Deze stichting biedt verpleging en thuiszorg aan ouderen in onder meer Drenthe en Groningen. Familieleden van bewoners van verpleeghuizen hebben vrijdag een brief ontvangen van Icare waarin de mondkapjesplicht wordt medegedeeld.

Ook bij wandeling

Icare, met veertien woonvormen in Drenthe, vraagt bezoekers zelf een chirurgisch mondneusmasker mee te nemen wanneer zij een bezoek brengen aan hun familielid of bekende. Het masker moet ook gedragen worden wanneer het bezoek wil gaan wandelen met een bewoner die in een rolstoel zit. ,,Wij hebben slechts een kleine voorraad beschikbaar voor bezoekers die zijn vergeten een chirurgisch mondneusmasker mee te nemen”, laat Wagteveld namens Icare weten.

De mondkapjesplicht geldt eveneens voor alle medewerkers van de verpleeghuizen, zegt Wagteveld. ,,Maar ook onze thuiszorg-medewerkers dragen vanaf begin volgende week allemaal een mondkap.”

Vooral ter preventie

Volgens haar is de maatregel vooral ter preventie bedoeld. Ook omdat het coronavirus bezig is met een opmars en verpleeghuizen willen voorkomen dat de deuren weer volledig dichtgaan. ,,Deze maatregel geldt bij alle verpleeg- en verzorgingshuizen van Icare.”

Ook andere organisaties voeren dit in. Zo geldt vanaf zaterdag ook de mondkapjesplicht bij verpleeghuis De Blanckenborg in Blijham, vertelt manager Corien Brand. ,,Dat is onze eigen keuze, want het RIVM en de koepel Actiz adviseren dit nog niet. Dan hoeft een mondkapje alleen bij een besmetting. Maar wij willen dat voor zijn.”

Volgens Brand is de situatie in Groningen nu zorgelijk en in de gemeente Westerwolde neemt het aantal coronagevallen ook toe. ,,Wij willen het virus echt buiten De Blanckenborg houden. Daarom kiezen wij er preventief voor om mondkapjes verplicht te stellen.”

In tegenstelling tot bij Icare kunnen bezoekende familieleden een mondneusmasker krijgen van De Blanckenborg. ,,Iedereen is op dit moment ook gewoon nog welkom”, aldus Brand.

Drenthe niet zorgelijk

Begin deze maand noemden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een mondkapjesplicht voor bezoekers en medewerkers van verpleeghuizen van belang voor regio’s die kampen met met veel besmettingen. Het kabinet was door het Outbreak Management Team (OMT) geadviseerd dat medewerkers en bezoek in die regio’s de maskers dan preventief zouden moeten dragen. Maar de situatie is in Drenthe echter nog niet zorgelijk, zoals dat bijvoorbeeld in Groningen wel het geval is.

Ouderenbond ANBO trok bijna twee maanden geleden hier ook al over aan de bel. De ouderenbond signaleerde toen al dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de 1,5 meter afstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. Volgens de ANBO zou de mondkapjesplicht voor zowel het personeel als voor bezoekers verplicht moeten zijn als de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. ,,Met kwetsbare mensen moet je geen risico willen lopen”, liet directeur-bestuurder Liane den Haan toen optekenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu