Monumentale kerk van Peize krijgt nieuw interieur

De kerk van Peize krijgt een nieuw interieur. Foto: Marcel Jurian de Jong

De binnenkant van de kerk van Peize gaat op de schop. Het 700 jaar oude gebouw wordt geschikt gemaakt om naast vieringen ook andere bijeenkomsten en evenementen te huisvesten.

De bouwcommissie is al een paar jaar met de voorbereidingen bezig, maar volgende week is het zover: de verbouwing van de kerk van Peize gaat van start. Met Pasen 2021 moet alles klaar zijn en is het nieuwe interieur voor het eerst te bewonderen.

Voorziening voor hele dorp

Dankzij diverse verbeteringen hoopt de kerkenraad de eeuwenoude kerk voor de toekomst te behouden als voorziening voor het gehele dorp. Behalve vieringen kunnen straks op een moderne manier concerten, lezingen, koorrepetities en andere evenementen en bijeenkomsten gehouden worden. Daarvoor wordt onder meer geïnvesteerd in goede geluidsversterking, de akoestiek, zichtlijnen en de mogelijkheid om uitzendingen te verzorgen.

„Nu zitten kerkgangers nog op houten stoelen van een jaar of 60 oud”, vertelt Peter Killestijn van de bouwcommissie. „Die worden nu geveild en straks staan hier goede stoelen.”

Isolatie

Behalve investeringen in het interieur worden de verwarming en de isolatie in de kerk gemoderniseerd. De kansel verschuift een stukje en het hele orgelbalkon wordt bijna een meter naar voren geplaatst, zodat ruimte ontstaat voor moderne toiletten en een keuken. „De kerk telt nog twee oude banken, de diakenbank en de Kymmelsbank”, legt Killestijn uit. „Die laatste is ooit geplaatst voor de burgemeester van Peize, rond het jaar 1700. Die banken moesten we van Monumentenzorg behouden. Dat doen we ook, al ruilen ze wel van plek.”

De verbouwing kost in totaal 380.000 euro. Naast een bijdrage van de provincie Drenthe, de gemeente Noordenveld en de kerkgemeenschap zelf zijn ook veel giften binnengekomen van zowel particulieren als lokale fondsen.

Nieuws

Meest gelezen

menu