Moordenaar van Annemieke (17) uit Roden is in gevangenis getrouwd en vader geworden: 'Ik bespreek het met haar als mij iets dwarszit'

De nabestaanden van Annemieke van Dijk uit Roden zitten donderdag gespannen in de zittingszaal van de rechtbank in Assen. De naam van hun vermoorde dochter (17) wordt geen enkele keer genoemd. Want de zitting draait om de dader Jacco R. (26). Het gaat alleen maar over hem en vooral over zijn tbs-behandeling.

Annemieke van Dijk werd op 17-jarige leeftijd vermoord door Jacco R.

Annemieke van Dijk werd op 17-jarige leeftijd vermoord door Jacco R.

R. zit ogenschijnlijk kalm voor de rechtbank. Zijn lange haar draagt hij in een knotje. 19 jaar was R. uit Nietap toen hij zijn ex-vriendin Annemieke om het leven bracht. Drie dagen voor de moord had zij hun relatie beëindigd. Hij kon de gedachte dat zij ooit een nieuwe relatie zou krijgen niet verkroppen. Op 2 juli 2013 ging R. met een smoes bij haar langs. Op haar kamer stak hij 27 keer met een mes in op de havo-scholier.

Acht jaar en tbs met dwangverpleging kreeg hij opgelegd voor de moord op het meisje. In oktober 2018 is zijn tbs-behandeling begonnen. Nu zit hij in de rechtbank, omdat het Openbaar Ministerie op advies van zijn behandelaars zijn tbs met twee jaar wil verlengen.

Vader geworden van een dochter

Op de zitting blijkt dat R. in zijn periode in de gevangenis een relatie heeft gekregen, vermoedelijk met een vrouw die op bezoek kwam bij een familielid. Ze zijn getrouwd en hebben een dochter.

Deskundigen verklaarden R. bij zijn veroordeling voor de moord op Annemieke vanwege persoonlijkheidsstoornissen verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom is hem naast gevangenisstraf ook een gedwongen tbs-behandeling opgelegd.

,,Ik sta nog steeds aan het begin van de behandeling”, zegt R. op vragen van de rechter. ,,Er is een aantal therapieën opgestart, waar ik baat bij heb. Het was altijd de schuld van anderen. Naarmate de jaren voorbijgingen zijn de dingen veel duidelijker geworden en kan ik ook de schuld bij mezelf zoeken.”

Gevoelig voor krenking en afwijzing

Uit de rapportages blijkt, zo houdt de rechter hem voor, dat R. gevoelig is voor krenking en afwijzing en zichzelf en anderen dwangmatig onder controle probeert te houden. ,,Ja soms wel”, erkent hij. Uit nieuw onderzoek in de tbs-kliniek blijkt dat R. kenmerken heeft van een psychopaat.

Hoe gaat hij om met afwijzing en conflicten in zijn huidige relatie? ,,Ik bespreek het met haar als iets me dwarszit. We hebben wel discussies en irritaties over de opvoeding van ons kind. Ik sta overal buiten.”

Relatietherapie

De behandelaars zeggen dat R. stappen heeft gezet, maar dat er nog veel werk te verzetten is. ,,Er worden risicofactoren zichtbaar en die zijn er met name in de intieme relaties en zijn persoonlijkheidsstructuur. Het opkroppen van gevoelens is een grote risicofactor. Hij zet zich in voor zijn behandeling, maar in welke mate en of er sprake is van oprechte spijt, is moeilijk in te schatten. Het inleven in de nabestaanden is een heel lastig punt.” R. zegt dat hij moeilijk zijn emoties kan laten zien.

De relatie met zijn vrouw brengt risico’s met zich mee, vinden de behandelaars. Daarom krijgen ze onder toezicht relatietherapie. Zonder behandeling is het gevaar voor herhaling bij R. nog hoog, concludeert de officier van justitie op basis van de bevindingen van de deskundigen. De rechtbank heeft de tbs-maatregel van R. met twee jaar verlengd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu