Moslimgemeenschap in Assen wil nieuwe moskee op eigen kracht betalen. Zonder geld uit Saoedi-Arabië: 'We hadden toestemming om geld aan te vragen'

De Marokkaanse moskee in Assen wil uitbreiden. Enkele jaren terug ontstond ophef omdat de moskee geldschieters uit Saoedi-Arabië had benaderd voor financiering, maar dat gebeurde met toestemming van de Nederlandse overheid, stelt het moskeebestuur.

Zo moet de nieuwe moskee er uit komen te zien.

Zo moet de nieuwe moskee er uit komen te zien.

Moskeevoorzitter Mohamed El Mourabit geeft donderdagmiddag een korte rondleiding door het godshuis. In de hal hangen grote tekeningen van de geplande nieuwbouw. Dat is geen overbodige luxe. De moskee verkeert in slechte staat. Bovendien is het gammele onderkomen te klein geworden voor de groeiende islamitische gemeenschap in Assen, vertelt El Mourabit.

Bidden in stromende regen

Het dagelijkse gebed wordt nu gepreveld in een voormalig schoolgebouw uit 1968, aan de Mr. Groen van Prinstererlaan. Dit pand werd eind vorige eeuw aangekocht door de Asser moslimgemeenschap. „Maar het is niet meer van deze tijd”, zegt El Mourabit. In de vergevorderde plannen blijven de fundamenten van het gebouwtje staan, maar alles boven het maaiveld gaat plat. Daarvoor in de plaats komt een gloednieuwe moskee met een minaret aan de voorzijde. Vergunningen hiervoor zijn aangevraagd.

De wens van nieuwbouw leeft al langer onder de moslimgemeenschap. In coronatijd werden de beperkingen van het gebouw extra zichtbaar. Vanwege de anderhalvemetersamenleving was het kerkgebouw op sommige momenten te klein, waardoor moslims buiten in de stromende regen moesten bidden. Door de jaren heen werden diverse opties onderzocht, waaronder verhuizing naar een andere plek in de stad. „Maar nergens was plaats voor ons”, zegt El Mourabit.

Benefietacties

Nieuwbouw is volgens El Mourabit de beste oplossing voor de toekomst. Daar zit wel een stevig prijskaartje aan. Zo’n negen ton moet een nieuwe moskee kosten. Dergelijke bedragen heeft de stichting niet zomaar op de plank liggen. Het bestuur hoopt met benefietacties genoeg geld bij elkaar te krijgen. De teller staat na enkele benefietacties op zo’n 430.000 euro. „Moslims uit het hele land doneren. Dat kenmerkt de gemeenschap. We helpen elkaar altijd.”

Toestemming voor Saoedisch geld

In 2018 ontstond ophef over islamitische organisaties die financiële steun vroegen in Golfstaten. Nieuwsuur en NRC Handelsblad wisten de hand te leggen op informatie die jarenlang door de overheid geheim was gehouden. Daaruit bleek dat de moskee El-Moslimien in Assen 750.000 euro had aangevraagd in Saoedi-Arabië voor de nieuw te bouwen moskee. De vrees bestond dat Nederlandse moskeeorganisaties de fundamentalistische variant van de islam zouden binnenhalen.

Nog altijd kan El Mourabit zich boos maken om die berichtgeving, omdat volgens hem de suggestie werd gewekt dat het bestuur in het geniep een aanvraag had gedaan om Saoedische gelden. „Maar daar klopt niets van. Wij hadden toestemming om geld te halen uit Saoedi-Arabië.” Een brief van de gemeente Assen onderschrijft dat. In die brief geeft Assen het ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming voor de transactie van het ministerie van Religieuze Zaken uit de Golfstaat.

De gewekte illusie dat moslimfundamentalisme daarmee voet aan de grond zou krijgen in Assen, wuift El Mourabit weg. „Dat zou de gemeenschap hier nooit toestaan.” De 750.000 euro is er volgens de voorzitter overigens nooit gekomen vanwege interne strubbelingen binnen het bestuur. „Maar de gemeenschap heeft ook besloten dat we onze eigen boontjes doppen. Het geld gaan we zelf inzamelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu