Motie voor coulantie apothekers

FOTO ARCHIEF DVHN

Kamerlid Agnes Wolbert (PvdA) heeft in een algemeen overleg een motie aangekondigd die soepeler omgang met apotheken op het platteland bepleit.

De motie verlangt van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VVD) dat ze binnen de huidige wet- en regelgeving onderzoekt hoe bewoners van dorpen tegemoet gekomen kunnen worden als ze 3,5 tot 4,5 kilometer van een reguliere apotheek wonen. In Wolberts’ woonplaats Annen doet zich de onwerkelijke situatie voor dat de apotheekhoudende huisarts patiënten voor hun medicijnen naar de reguliere apotheek in Zuidlaren moet sturen. Inwoners van naburige dorpen als Anloo en Spijkerboor mag de huisarts wél aan medicatie helpen.

Veranderd

De situatie is vorig jaar veranderd toen in Annen de huisartsenpraktijk werd overgenomen. De nieuwe eigenaar moet voldoen aan de regelgeving die voorschrijft dat apotheekhoudende huisartspraktijken niet binnen een straal van 4,5 kilometer van een reguliere apotheek mogen leveren. Voor Annen betekent dat dat patiënten in hun eigen dorp geen medicijnen meer kunnen betrekken en ze veelal per openbaar vervoer uit Zuidlaren moeten halen.

Ze kunnen ook kiezen voor bezorging, maar dan missen ze volgens Wolbert de adviesfunctie van de apotheker en is de veiligheid van medicatiegebruik minder goed gewaarborgd. Wolbert verlangt in haar motie dat de Kamer voor 1 juni nader wordt geïnformeerd door Schippers.

In maart werd de kwestie ook besproken in de Tweede Kamer. Destijds tekende zich een nipte meerderheid af voor handhaving van de apotheekhoudende huisarts mede met het oog op de leefbaarheid van het platteland. Huisartsen in het landelijk gebied hebben het moeilijk door de krimp. SP, CDA en PVV steunden Wolbert, samen met haar eigen PvdA goed voor 76 zetels.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu