Motorcrosstalent Sem de Lange (16) uit Weiteveen wil Europa veroveren. 'Ik wil geen bijrol, maar een hoofdrol'

Voor motorcrosser Sem de Lange staan belangrijke maanden op het programma. De 16-jarige KTM-coureur uit Weiteveen van het team Brouwer Jumbo wil in de 125 cc-klasse niet alleen zijn Nederlandse titel prolongeren, maar ook Europees doorbreken.

Motorcrosser Sem de Lange wil na Nederland ook Europa veroveren.

Motorcrosser Sem de Lange wil na Nederland ook Europa veroveren. Foto: Danny Relouw

,,Vanaf augustus doe ik voor het eerst mee aan het Europees Kampioenschap. Ik rij wedstrijden in Zwitserland, Italië, Rusland, Letland en Spanje. Niet alleen een mooi avontuur, maar ik hoop uiteraard ook op een mooie klassering.”

Hij maakt volgend jaar de overstap naar de 250cc en wil zich in deze klasse direct goed positioneren. ,,De resultaten in de komende wedstrijden zijn van goot belang. Ik wil geen bijrol, maar een hoofdrol”, laat de coureur aan duidelijkheid weinig te wensen over.

Op eigen kracht

In Nederland kent Sem de Lange vrijwel alle geheimen van zijn rivalen, maar voor Europa is dat eigenlijk nog een open boek. ,,Ik kan de kracht van mijn concurrenten op dit moment heel lastig inschatten. Ik moet dus echt uitgaan van mijn eigen kracht. Tijdens de trainingen staat steeds centraal hoe ik mijn talent het beste kan benutten.”

Motorcross is volgens Sem niet simpelweg rondes rijden. ,,Je moet snel handelen en geen seconde de concentratie verslappen. Het is een kwestie met je motor de optimale lijn kiezen, het ideale gasmoment en het juiste agressiemoment. Dat zijn allemaal factoren die maken of je een bocht wel of niet goed doorkomt. Ik moet het vooral hebben van zuiver rijden. Daar ligt mijn kracht.”

Druk op de schouders

Dat velen hem zien als een van de grootste Nederlandse motorcrosstalenten, legt wel een druk op de schouders van Sem de Lange. Op zijn thuiscircuit Pottendijk in Nieuw-Weerdinge werkt de Weitevener, onder het toeziend oog van zijn trainers Erik Zwiggelaar uit Schoonebeek en Evert Dijkstra uit Coevorden, toe naar de belangrijke maanden.

In het weekend reist hij met het begeleidingsteam naar Noord-Brabant. ,,Hier kunnen we toch meer wedstrijdgericht trainen”, zegt Sem, die aan het Drenthe College bezig is met de tweejarige opleiding verkoper.

De coureur heeft in zijn jonge leven al veel meegemaakt. Twee jaar geleden verloor hij zijn vader, zijn grote voorbeeld. Maar deze grote tegenslag heeft hem gesterkt in zijn dromen om de absolute top te halen. ,,Daar ga ik alles voor doen en ik wil me straks niets kunnen verwijten.”

Op naar Papendal

Sem hoopt komend jaar op een plaats in het talententraject van de KNMV. Het zou voor hem de weg vrijmaken voor mogelijk een interne opleiding op Papendal. Hier zijn meer en betere faciliteiten en een betere combi studie en trainen mogelijk. Op het topsportterrein bij Arnhem, hoopt hij met steun van zijn hoofdsponsor Hydrowear een flink voorschot op zijn sportieve toekomst te kunnen nemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu