Muggen veroorzaken minste last in Drenthe, meeste in Friesland en Groningen zit er net tussenin

Vooral mensen die er grevoelig voor zijn, kunnen veel hinder ervaren van muggen. Foto: Shutterstock

De gemiddelde overlast van muggen was de afgelopen weken het laagst in Drenthe. Friesland kende de meeste overlast. Groningen zat er tussenin.

 Dat blijkt uit waarnemingen die via Muggenradar.nl werden doorgegeven.

Muggenoverlast verdubbelde in augustus

De muggenoverlast verdubbelde tijdens de hittegolf van augustus, waarbij er een reeks van dertien dagen was met temperaturen van boven de 25 graden, van 30 naar 60 procent. Van 20 juli tot en met 25 augustus kwamen meer dan 1700 meldingen binnen, schrijft natuursite Nature Today.

De bevindingen worden door onderzoekers van Wageningen University & Research gebruikt voor een Muggenradaronderzoek. Wekelijks worden abonnees van Nature Today gevraagd naar hun ervaren muggenoverlast. Zij kunnen daarbij aangeven of ze geen, een beetje, veel of heel veel overlast ervaren. Het onderzoek loopt tot 21 september.

Meldingen lopen sterk uiteen

De gemiddelde overlast was in Drenthe het laagst. Alleen in Veenhuizen en in Dwingeloo werd op 31 agustus en 1 september heel veel overlast gemeld. In de provincie Groningen werden wisselende meldingen doorgegeven. Zo kenden Bellingwolde op 31 augustus geen overlast terwijl terwijl aan het Zuidlaardermeer veel overlast werd vastgesteld. Diezelfde dag kende Hoogezand een beetje overlast van muggen. Vanuit de stad Groningen werden op een en dezelfde dag zowel een beetje als geen overlast gemeld.

Overlast in Friesland het hoogst

Uit de meldingen blijkt dat met name in Waadhoeke en Harlingen ‘heel veel overlast’ werd gemeld. Ook in het midden van de provincie was dat het geval. In Drenthe was er relatief weinig muggenoverlast.

De toenemende overlast wordt deels toegeschreven aan de veranderingen in het weer. Naarmate de temperaturen stegen, kwamen er meer meldingen van overlast binnen. Na de hittegolf ,,nam het relatieve aantal van overlastmeldingen weer af’’, aldus Nature Today.

Temperatuur heeft invoed op activiteit muggen

Muggen zijn koudbloedige dieren en de temperatuur heeft daardoor een sterke invloed op hun activiteit. ,,Bovendien zorgden de warme nachten er waarschijnlijk voor dat veel mensen met hun ramen open sliepen, waardoor het voor muggen gemakkelijker werd om naar binnen te vliegen en op zoek te gaan naar een bloedmaal.’’ Als het warm is, ontwikkelen de larven van steekmuggen zich bovendien sneller tot volwassen muggen.

Gooi regentonnen leeg

Ook zogenaamde broedplaatsen kunnen van invloed zijn op de ervaren overlast. Muggen nestelen zich graag bij stilstaand water, zoals regentonnen, bloempotten en emmers. ,,In regentonnen kan de muggenlarvendichtheid oplopen tot een paar honderd individuen per liter water. Het is dus raadzaam om deze broedplaatsen eens in de twee weken leeg te gooien om te voorkomen dat de muggenlarven tot steekmug uitgroeien’’, adviseert Nature Today.

Nieuws

Meest gelezen

menu