Museum Collectie Brands heropent met expositie over historie film en fotografie

Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht. Foto: Marcel van Kammen

Museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht doet morgen op de eerste dag van de heropening de deuren open van een nieuwe museumzaal, maar ook van een expositie over de historie van film en fotografie: ‘Van Toverlantaarn tot YouTube’.

De tentoonstelling stond al lange tijd op het wensenlijstje van het museum aan de Herenstreek. In de collectie van het museum bevinden zich enkele prachtige toverlantaarns met de bijbehorende glasplaatjes.

,,Nog maar weinig mensen zijn bekend met het gebruik van de toverlantaarn, maar daarmee werden wel de eerste stappen op het gebied filmvoorstellingen gezet”, aldus een woordvoerder. ,,Aangezien we nu juist in een tijd leven waarin vooral jongeren vele uurtjes op YouTube zoet zijn, is dit het moment om in het verleden van film en fotografie te duiken.”

Janny Jalving zaal

De museumbibliotheek is in het afgelopen jaar ingericht tot museumzaal, waarbij stellingen vol met boeken hebben plaatsgemaakt voor nieuwe wandmeubels en vitrines waarin meer ruimte is om objecten tentoon te stellen. Zo ook werken van Janny Jalving. In 2019 ontving het museum een grote schenking met 600 tot 700 van haar werken. De zaal draagt voortaan haar naam.

Zowel de nieuwe expositie Van Toverlantaarn tot YouTube als de Janny Jalving zaal worden vrijdag 18 juni officieel geopend door wethouder Robert Kleine.

Wie het museum wil bezoeken, dient vooraf wel online te reserveren via deze link .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu