Muziekliefhebbers plukken de dag op Snarenpluk in Dalerveen

Optredens in de wei, in het stookhok en in de boerderij. Kleinschalig en akoestisch. Een nieuwe festival(letje) is geboren: Boet’n Deure Snarenpluk.

Zangeres Marlene Bakker zingt in het stookhok. FOTO Boudewijn Benting

Zangeres Marlene Bakker zingt in het stookhok. FOTO Boudewijn Benting

Parkeren kan bij de buren. Móet bij de buren. Die doen niet moeilijk over al dat blik op hun terrein. Ze vinden het zelf maar wat leuk dat ze zo dichtbij kunnen genieten van live muziek. Dat begon vrijdag al met onder anderen singer-songwriter Stéphanie Struijk, oftewel Stevie Ann.

,,Het was leuk’’, zegt buurman Albert Meringa (55). ,,Aparte muziek, met gitaren, banjo’s en violen. Ik ga vanavond ook weer kijken. ‘t Is ja bij de buren. Ik kan er lopend heen.’’ En dat parkeren? ,,Daar zijn we buren voor.’’

Jammen op het terras

Het is zaterdagmiddag en bij Meringa’s buren klinkt alweer muziek. Een spontane jamsessie op het terras, naast de hottub die aan het opwarmen is. In huis wordt ook gemusiceerd, door bezoekers die meedoen aan een workshop.

Het is een gemêleerde club van mensen uit Nederland, België, Noorwegen en zelfs Tsjechië. Maar ze hebben één ding gemeen: hun liefde voor muziek.

Boet’n Deure Snarenpluk is opgezet als kleinschalig festival, waarbij bezoekers kunnen genieten van muziek en het leven. Met ‘s avonds optredens van artiesten en overdag workshops lachyoga, muziek en tekenen.

Bezoekers die beide dagen willen blijven, zijn vrij om hun tentje ergens in de wei te planten, tussen de pipowagens. Dezelfde wei waar ‘s avonds optredens worden gegeven, net als in het stookhok en in de woonkamer van de boerderij. Die is voor de gelegenheid omgedoopt tot Bluegrass Halfway House .

Snarenfestival is voortgekomen uit Boet’n Deure, de stichting die concerten organiseerde bij theehuis Poolshoogte in Odoorn. Daar was de entree gratis en werd het publiek gevraagd om een vrije gift.

Omdat dit te weinig geld opleverde voor de musici, is de stekker eruit getrokken. Met als alternatief het festival Snarenpluk, rondom en in het huis van Silvia Fledderus (43). Zij nam het organiseren van concerten over van haar vader Lambert Schomaker, die Boet’n Deure heeft opgezet. En ze is nog jarig ook deze zaterdag.

Meehelpen in de keuken

Bijzonder is Snarenpluk zeker. Want zeg nou zelf: bij welk festival moet je bij het kopen van je tickets online doorgeven wat je het liefste drinkt? Handig voor de inkoop van de pauzedrankjes, is het idee daarachter. En bij welk festival staat op de website dat er verwacht wordt dat je af en toe mee helpt in de keuken als je het hele weekeinde blijft? Daarvoor krijg je voedzame maaltijden van biologische streekproducten en ontbijt.

Achteraf gezien is het wel érg kleinschalig geworden. Waar Fledderus maximaal 150 bezoekers per dag kwijt had gekund, zijn het er 65 tot 70 geworden. ,,Of ik op meer had gehoopt? Ach, dit is de eerste keer’’, zegt ze daarover. Of er volgende keren komen, weet ze nog niet. ,,Ik kan niet in de toekomst kijken. Het ging mij erom mensen met goede muziek in aanraking te brengen en te kijken wat dat met ze doet. Dat is in ieder geval gelukt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu