Mysterie in Orvelte: wie zijn deze mensen op de foto aan een boom?

Wie kent de mensen op deze foto? Foto: Ger Keijzers

Per toeval ontdekte Hettie de Leeuw begin vorig jaar een oude foto aan één van de bomen langs het Oranjekanaal in haar woonplaats. Ze schonk er destijds weinig aandacht aan. Maar binnenkort wordt de boom gekapt.

Daarom zijn verschillende inwoners van Orvelte aan het zoeken geslagen. De foto is vastgeschroefd aan de dikke boomstam, hangt aan een wit lint en eronder liggen neproosjes. Hij moet haast wel dierbaar zijn. Maar voor wie?

Toeval

Begin 2018 doet De Leeuw per toeval de bijzondere ontdekking. ,,De bewuste boom staat op redelijke afstand van het Oranjekanaal. Vanaf de weg kan je zien dat er een rand langs de boom loopt. Daarom ben ik gaan kijken”, vertelt ze. Ze ontdekt de ingelijste sepiafoto met daarop een man en een vrouw.

Ze is nieuwsgierig en doet navraag bij de oude bewoner van haar huis en bij de buurman, die in Orvelte geboren en getogen is. Maar niemand heeft een idee wie het zijn. Zijn de mensen op de foto omgekomen bij een ongeluk? Daarover is in de archieven niks terug te vinden. Is er as uitgestrooid? ,,Zelf denk ik dat het misschien de plek is waar ze elkaar hebben ontmoet”, zegt De Leeuw.

Boom wordt gekapt

Zoveel mensen, zoveel gedachten. ,,Mijn broer zei al: je kan hier een boek over schrijven”, lacht De Leeuw. Maar een echte zoektocht wordt het niet. Totdat de gemeente onlangs de plannen voor de aanleg van het nieuwe fietspad langs het Oranjekanaal presenteert. De boom moet daarvoor het veld ruimen: waarschijnlijk wordt hij tegen het einde van het jaar gekapt.

De Leeuw schakelt de gemeente in. Een dorpsgenoot schrijft een stukje op de website van het dorp en weer anderen delen de foto op Facebook.

Nog geen aanwijzingen

,,Iedereen is moeite gaan doen. Maar zonder resultaat. Iemand moet die mensen toch kennen?”, zegt De Leeuw. De moeite leverde zelfs geen aanwijzing op. Ook aan de foto zelf is niks te zien. Het lijstje heeft De Leeuw ongemoeid gelaten. ,,Het is goed dichtgeschroefd.”

Hoe lang de foto daar al hangt? Ook daarvan heeft De Leeuw heeft geen idee. ,,Toen ik hem voor het eerst zag dacht ik: die hangt hier net. Hij zag er vrij nieuw uit. Maar voor hetzelfde geld hangt hij hier al jaren. Ik vind het een trouwfoto lijken, maar de vrouw draagt geen witte jurk. De jurk heeft een vierkante hals, misschien is daaruit af te leiden wanneer de foto ongeveer gemaakt is.”

Dus: weet u wie de mensen op de foto zijn, of wie de foto opgehangen heeft? De inwoners van Orvelte horen het graag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu