Mysterieuze bomenkap treft Schelfhorst

Hoe kan het dat er zomaar illegaal bomen zijn gekapt op het terrein van de vroegere camping Schelfhorst bij Paterswolde? Is er sprake van sabotage?

Projectontwikkelaar Wijnand van Smeden vreest dat iemand zijn project om hier tien woningen te bouwen, onderuit probeert te halen.

,,We hebben met de gemeente overlegd over het verwijderen van opschot, jonge en kleine boompjes’’, vertelt hij. ,,We kregen te horen dat we hiervoor geen vergunning nodig hadden. Maar toen we vrijdag begonnen, merkten we dat er ineens grotere bomen zijn weggehaald. Dat vinden we erg, want deze bomen moeten deel uit maken van het landschappelijk wonen dat we hier willen realiseren.’’

Burgemeester legt kap stil

Inmiddels seinden omwonenden ook de gemeente in. Burgemeester Marcel Thijsen heeft toen onmiddellijk de kap laten stilleggen. ,,Mogelijk was er onduidelijkheid over de vergunninig, maar we hebben die meteen weggenomen en ook een brief gestuurd’’, stelt hij.

Volgens Van Smeden hebben getuigen twee onbekenden gezien met een kettingzaag. ,,Waarom zou iemand een dag voordat wij beginnen die bomen omver halen? Mogelijk wilde iemand op deze manier ons project in diskrediet brengen.’’

Van Smedens project kreeg vorige week dinsdag steun van een krappe meerderheid in de gemeenteraad. Die moet instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan. Oorspronkelijk zouden hier 75 recreatiewoningen komen, Van Smeden heeft dus een veel minder intensief plan voor ogen.

Terrein niet aan de natuur overlaten

Desondanks willen tegenstanders onderzoeken of het terrein niet helemaal aan de natuur overgelaten kan worden. En tegenstanders waarschuwen voor de druk op Tynaarlo om huizen te bouwen voor de overspannen Groningse woningmarkt. Als de gemeente niet oppast, gaat het groene karakter van de gemeente verloren, waarschuwen zij.

Van Smeden wil het naadje van de kous weten over de bomenkap. In een brief aan de gemeente doet hij zijn standpunt uit de doeken en dringt hij aan op nader onderzoek.

Nieuws

Meest gelezen

menu