NAM stopt lozen afvalwater olieproductie in Twente en wil dat bij Schoonebeek gaan doen

De olieproductielocatie bij Schoonebeek. Foto: Archief ANP/Siese Veenstra

De NAM heeft het voornemen om afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek niet langer in Twentse grond te lozen, zoals nu gebeurt. Topman Simon Vroemen van de NAM maakte dinsdagavond in een commissievergadering in de gemeente Dinkelland bekend dat het voornemen is om dat in Drenthe te gaan doen.

Dagblad Tubantia was bij die online vergadering aanwezig. Vroemen gaf aan dat de NAM het afvalwater, zodra de vergunningen ervoor zijn afgegeven, bij Schoonebeek in de grond te injecteren in plaats van in Twente. Tegen dit laatste wordt al langere tijd geprotesteerd, onder meer door cabaretier Herman Finkers.

Lozingen dichterbij locatie olieproductie

Volgens de NAM vinden de huidige lozingen te ver van de locatie af waar de olieproductie plaatsvindt, en is het ‘voor de toekomst beter om beide activiteiten dicht bij elkaar in de omgeving van Schoonebeek te laten plaatsvinden.’

Op welke termijn de waterinjecties in Twente stoppen, en in Drenthe beginnen is afhankelijk van hoe snel de vergunningen rond zijn. De NAM zegt daarvoor in gesprek te gaan met de betrokken gemeentes, bestuurders in Drenthe en Overijssel, de rijksoverheid en overige belanghebbenden.

Nieuws

Meest gelezen

menu