NAM stopt met gaswinning bij Annerveen

Foto: Foto: "Anjo de Haan" "Anjo de Haan"

De NAM stopt halverwege 2021 met de gaswinning uit het gasveld bij het Annerveenschekanaal. Het gasveld in Drenthe zou niet langer rendabel zijn voor het bedrijf.

Volgens Hein Dek, woordvoerder van de NAM, heeft de gaswinning uit het veld bij Annerveen nog maar beperkte waarde. „Dit komt onder andere door de lage gasprijs. Daarnaast zou de NAM moeten investeren in groot onderhoud en dient er een nieuw winningsplan te komen.”

Daarnaast neemt de NAM ook mee dat het Annerveen-gasveld verantwoordelijk is voor ruim één derde van de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen buiten het Groningen-gasveld. „Ook dat was een argument voor de NAM om te stoppen met de winning,” meldt Dek.

Gasputten

Op het gasveld zijn in totaal dertien putten waar gas mee wordt gewonnen. Wanneer de gaswinning wordt gestopt, worden de gasputten permanent afgesloten onder toezicht van Staatstoezicht op de Mijnen. Volgens de NAM gebeurt in de jaren daarna.

Het is de verwachting dat het Annerveen-gasveld na het stoppen van de gaswinning nog wel enige tijd seismisch actief kan zijn, maar dat dit na verloop van tijd zal afnemen. De NAM meldt dat het landelijk schadeprotocol kleine-velden onverminderd van kracht blijft.

Het Annerveen-gasveld is in productie sinds 1973 en is het grootste ‘kleine’ gasveld in Nederland

Nieuws

menu