NAM verdedigt hernieuwde oliewinning Schoonebeek met banen en kosten

Het stilleggen van de oliewinning in Schoonebeek kost de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) 4 tot 5 miljoen euro per maand. Dat bleek vrijdag bij de bestuursrechter in Zwolle.

De provincie Overijssel, drie Twentse gemeenten en een belangengroep verzochten de rechter om de vergunning voor de pijpleiding voor injectie van afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in te trekken.

Bij de oliewinning wordt water gebruikt. Dagelijks wordt 3000 kuub water via oude leidingen in lege gasvelden in Twente geïnjecteerd. Dat gebeurt al sinds 2011, maar vorig jaar werd in de gemeente Hardenberg een lek ontdekt. De NAM moest vervolgens de oliewinning in Drenthe stilleggen. Maandenlang is gewerkt aan reparatie van 45 kilometer pijpleiding. De NAM koos ervoor om binnen de oude leiding een nieuwe, flexibele pijp te leggen. In augustus verleende minister Kamp de NAM toestemming de pijpleiding opnieuw in gebruik te nemen, wat tot woede in Overijssel leidde. Had hij immers eerder dit jaar niet in de Tweede Kamer toegezegd de evaluatie van het hele project af te wachten?

Tegenover elkaar

De partijen zaten vrijdagmiddag bij de bestuursrechter in Zwolle tegenover elkaar. Martin Huinink, vertegenwoordiger van de drie gemeenten, zei dat de minister verwachtingen heeft gewekt. ,,Wacht nou even met pompen. Die olie blijft wel in de grond zitten.'' Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van het lozen van het afvalwater. ,,De chemische reacties in de bodem zijn nooit onderzocht'', voegde Freddy Mensink, voorzitter van de stichting Stop Afvalwater Twente toe. Hij verwees ook naar de angst voor aardbevingen. Cruciale rapporten van aardbevingsdeskundigen ontbreken in de evaluatie, zei de provincie Overijssel eerder al. Het provinciebestuur meent dat de NAM zich niet geheel aan de vergunning houdt. Zo verloopt de injectie in zandsteen moeilijker dan verwacht en is er meer anti-roestmiddel nodig dan eerder is ingeschat.

Staatstoezicht

Het Staatstoezicht op de Mijnen kon weinig anders dan de vergunning afgeven, zei een vertegenwoordiger vrijdag. ,,De leiding is in orde.'' Volgens Herman Baars van de NAM is de leiding veiliger dan ooit. Bij enig drukverlies door een mogelijk lek wordt de hele injectie meteen stopgezet. Het opstarten van het hele systeem kost 2 miljoen euro, naast de 4 tot 5 miljoen euro die het bedrijf per maand misloopt als er geen olie gewonnen mag worden. Dat de minister zei de evaluatie af te willen wachten, behoeft enige nuance, zei de vertegenwoordiger van het ministerie van Economische Zaken. Minister Kamp zei dit in de verwachting dat de evaluatie in september was afgerond. Dat bleek iets te optimistisch. De bestuursrechter vroeg zich af wat er tegen is dat lopende die evaluatie de oliewinning doorgaat. De gemeenten en de stichting verwezen vooral naar de toegenomen zorgen van bewoners in het gebied.

Buiten de rechtszaal gaf een woordvoerder van de NAM het belang van deze zaak nog eens aan. Als de oliewinning gestopt moet worden, heeft dat direct gevolg voor tientallen banen in Drenthe. ,,En gaat het om een stillegging van jaren, dan heb je het al snel over honderden mensen die worden getroffen.''

De bestuursrechter komt binnen twee weken met een vonnis.

Nieuws

menu