NAM wil ‘nieuw' gasveld bij Assen exploiteren

NAM wil ‘nieuw' gasveld bij Assen exploreren

De NAM wil een pas ontdekt gasveld van vierhonderd miljoen kubieke meter ter hoogte van Assen en Loon in exploitatie nemen.

De NAM wil een pas ontdekt gasveld van vierhonderd miljoen kubieke meter ter hoogte van Assen en Loon in exploitatie nemen.

Proefboringen van medio november wezen uit dat er een ‘nieuw blok' aanwezig is in het grote gasveld Assen/Loon, dat al dertig jaar in gebruik is voor gaswinning.

De NAM heeft inmiddels een vergunning aangevraagd bij het ministerie van Economische Zaken om tot winning over te gaan. Het winningsplan is voorzien van een risicoanalyse, zo verklaart woordvoerder Kirsten Smit van de NAM. Nieuwe regelgeving bepaalt dat het ministerie eerst in overleg moeten met gemeente en provincie, voordat zij groen licht kan geven.

Volgens Smit is de kans minimaal dat er bij het in exploratie nemen van dit veld sprake zal zijn van bodemdaling dan wel scheuren in vastgoed. ,,Wij zijn hier al dertig jaar actief zonder dat er sprake is geweest van een beving.''

Om de vierhonderd miljoen kuub uit de bodem te halen, is het slaan van een nieuwe (tiende) put in dit veld noodzakelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu