NAM zit windmolens dwars

FOTO BOUDEWIJN BENTING

De gehuchten Padhuis en Vlieghuis vallen af als locatie voor windmolens door boven- en ondergrondse leidingen van de NAM. In Weijerswold kunnen wel windturbines geplaatst worden.

De gehuchten Padhuis en Vlieghuis vallen af als locatie voor windmolens door boven- en ondergrondse leidingen van de NAM. In Weijerswold kunnen wel windturbines geplaatst worden.

Dat bleek maandagavond tijdens een drukbezochte en bij tijd en wijle rumoerige bijeenkomst in het gemeentehuis van Coevorden, waar zowel het platform van Weijerswold als dat van Europark/Klooster de resultaten van een jaar lang overleg bekendmaakte. Maandelijks zaten omwonenden met ontwikkelaars om tafel om het aantal windmolens en de locaties te bepalen. Eensluidende adviezen heeft dat overleg niet opgeleverd.

Invloed NAM

Geen van de omwonenden in beide platforms was voorstander van plaatsing van turbines, gaf windmolenspecialist Rob Rietveld aan. Hij zat in beide overlegorganen vanwege zijn kennis en om het proces te begeleiden. Omwonenden namen louter deel aan het overleg om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Lange tijd was in Weijerswold onduidelijk in hoeverre de NAM-leidingen invloed zouden hebben op de windmolens. Rietveld: ,,We kregen telkens verschillende antwoorden van de NAM over de afstand die in acht genomen moest worden. Bij Padhuis had daardoor uiteindelijk slechts één molen geplaatst kunnen worden, maar omdat de provincie alleen molens in groepjes wil hebben, viel ook die locatie af. Daarom bleef alleen Weijerswold zelf over.''

Weijerswold

Het gaat om vier molens met een tiphoogte van 180 meter, die volgens het advies dicht op de bestaande molens aan Duitse kant komen te staan. Te dicht zelfs, volgens normen. ,,Maar de ontwikkelaars hadden in een eerder stadium bij veel meer molens al eens verdedigd dat het in dit geval kon. Van dat argument hebben we nu gebruikgemaakt.''

Het platform Weijerswold wijst de gemeente er nog eens fijntjes op dat hun streek vanwege alle belemmeringen nooit zoeklocatie had mogen worden. Johan Stoffels van het platform: ,,Plaatsing bij Weijerswold wordt gezien als het minst lelijk, maar het gaat wel over de ruggen van de bewoners.''

Omwonenden in het Coevorder platform houden vast aan maximaal drie windmolens met een maximale tiphoogte van 150 meter, waar de exploitanten pleiten voor minimaal vier. Overeenstemming is er over de twee op industrieterrein Leeuwerikenveld II: een bij Fort Verlaat, de ander bij de Bellweg, waar tot enkele jaren geleden woonboten lagen.

Derde turbine

De derde komt op land van boer Van der Scheer, wat omwonenden betreft dicht bij de molen die Herman Brill al op zijn land heeft staan. Brill wierp zich ook op voor plaatsing van extra molens, maar kreeg daartoe van wethouder Jeroen Huizing geen kans: het overleg in het platform was al lange tijd gaande.

Aan deze voorkeur van omwonenden kleeft overigens een risico: hoewel Brill zelf in zijn achtertuin een molen heeft staan, kan hij vanwege de geringe afstand bezwaar maken tegen de turbine van Van der Scheer. De ontwikkelaars willen daar nog een tweede molen. Dinsdag beslissen burgemeester en wethouders van Coevorden over de turbines.

Nieuws

Meest gelezen

menu