NL Doet in Oranje: 'We maken er een grote janboel van!' (+video)

Na de dood van Jan Voortman uit Oranje in juni vorig jaar werd het stil in zijn kassen. Veel te stil, vinden zijn vrienden. Vijftig vrijwilligers steken vandaag en zaterdag de handen uit de mouwen om de kassen klaar te maken voor heropening.

Vrijwilligers van het Alfa-college slopen meubels die niet meer gebruikt kunnen worden. Foto Jaspar Moulijn

Vrijwilligers van het Alfa-college slopen meubels die niet meer gebruikt kunnen worden. Foto Jaspar Moulijn

Bam! Daar gooit een leerling van het Alfacollege een stoel tegen de grond. Een ander tilt een barkruk dreigend boven zijn hoofd. Tsjak! De poten breken af en de kruk ligt zielig en in stukken op de grond. De jongens van het Alfacollege lachen. Dit is wat je noemt het betere sloopwerk.

 

Janboel

,,We maken er hier een janboel van”, grinniken de twee Jannen, Jan van der Bij en Jan van Dellen. Van der Bij is één van de Tuinkabouters, de vriendengroep van Jan Voortman die zich bezighoudt met de voortzetting van zijn gedachtegoed.

Voor hen is het een bijzondere dag. ,,Hij heeft gezorgd voor een stralende zon”, zegt van der Bij. ,,Jan zou vandaag 53 zijn geworden. Alles komt vandaag een beetje bij elkaar. Dit is helemaal zijn ding”, vult mede-tuinkabouter Fenna Bolding aan. ,,Zoveel mensen bij elkaar, reuring, mensen die elkaar ontmoeten."

Inhaalrace

Jans partner Sieta Meijering zorgde ervoor dat de groep in november bij elkaar kwam. Allemaal opperden ze afzonderlijk van elkaar ideeën om de kassen te behouden en er activiteiten te organiseren. Het was het begin van de Tuinkabouter 2.0. Niet veel later was er een brainstormavond waarop de groep plannen presenteerde aan iedereen die wilde meedenken en -doen. Voor de buitenwacht lijkt het tempo er goed in te zitten. Maar vandaag is ‘ein-de-lijk’ het huurcontract rond. Een verzekeraar vinden bleek lastig en werkt vertragend. ,,Eigenlijk zijn we vandaag bezig met een inhaalrace.”

De vrijwilligers helpen vandaag en morgen bij het op orde krijgen van het voetbalgolf. De kassen moeten bovendien klaar zijn om de eetbare tuin aan te leggen. Vooral die twee activiteiten zijn van belang voor de Tuinkabouter 2.0, zoals de vriendengroep zich noemt. Daarmee willen ze straks geld verdienen om andere activiteiten te kunnen organiseren, zoals lezingen, avonden met muziek en wat je verder nog maar kan verzinnen. Iedereen die zich aansluit bij de coöperatie mag ideeën aandragen voor activiteiten.

Kippenvel

,,We hebben er zelf zoveel vertrouwen in”, zegt Bolding. ,,Ook buiten Oranje krijgen mensen kippenvel als ze ons verhaal horen. Er komen al zoveel plannen binnen. Ideeën voor festivals en weet ik wat allemaal. Het enthousiasme wordt steeds groter en er komen steeds meer mensen bij", grijnst ze. ,,Dat is ook precies het idee van de coöperatie."

26 mei moet alles klaar zijn. Dan is de officiële opening, met de Jan Voortmanlezing en de oprichting van de coöperatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu