NS-topman Roger van Boxtel over de gevaarlijke spoorwegovergang bij Hooghalen: 'Nu hier bijna weer een ongeluk was slaat de vlam in de pan'

Een noodweg moet een eind maken aan de gevaarlijke situatie bij twee onbewaakte spoorwegovergangen in Hooghalen. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen burgemeester Mieke Damsma van de gemeente Midden-Drenthe en een van de grondeigenaren.

Ook de president-directeur van de NS Roger van Boxtel en de hoogste baas van ProRail John Voppen waren daarbij aanwezig.

Op een van de overwegen kwam in mei van dit jaar een machinist om het leven na een aanrijding met een landbouwvoertuig, enkele reizigers raakten gewond. Afgelopen woensdag zou op de andere spoorwegovergang een trein bijna op een trekker zijn gebotst. De overweg wordt sindsdien bewaakt door boa’s van ProRail en de treinen rijden langzamer.

,,Wat ons betreft gaat het werk maandag gewoon starten, zodat er heel snel een noodweg aangelegd kan worden. Iedereen is ervan overtuigd dat dit heel snel moet, want de huidige situatie met bewaking is niet wenselijk”, zei burgemeester Mieke Damsma na afloop van het gesprek.

Zwiggelterweg

De tijdelijke weg moet beginnen bij de Zwiggelterweg en loopt dan naar het zuiden tot aan de tweede onbewaakte overweg. Op deze manier kunnen boeren hun land bereiken via een bewaakte spoorwegovergang en kunnen de twee onbeveiligde overwegen worden opgeheven.

De bijna-botsing van afgelopen woensdag zorgt volgens NS-topman Roger van Boxtel voor veel onrust onder de machinisten: ,,We zijn eerder een collega verloren, dat is verschrikkelijk. Over die onbewaakte overgangen wordt al jaren gezegd, ze moeten weg. Dat gaat langzaam, soms veel te langzaam. Nu hier bijna weer een ongeluk was slaat de vlam letterlijk in de pan. Daarom heb ik ook gezegd, ik wil zelf naar die boer toe en directeur John Voppen van ProRail wilde ook mee.”

‘Onderhandelen over definitieve weg’

Het gesprek over de noodweg vond plaats achter gesloten deuren, maar alle partijen staan achter de uitkomst. ,,Er moest wel iets gebeuren”, zegt boer Leen Boer die als gebruiker van de overweg bij het gesprek aanwezig was.

De weg loopt deels over het land van de familie Bos en deels over grond die van ProRail is. Hoe de definitieve weg eruit gaat zien en wie dat gaat betalen is nog niet helemaal duidelijk. ,,Daar moet ook nog goed over onderhandeld worden, maar het feit dat die boer heeft gezegd dat hij bereid is om die noodweg aan te leggen, verdient een heel groot compliment”, aldus Van Boxtel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu