Carry Seidel uit Beilen, een van de eerste en weinige brandweervrouwen, stopt na 25 jaar. 'Als papa het kon, dan ik toch ook'

Carry Seidel was een van de eerste brandweervrouwen in het Noorden. Na 25 jaar stopt zij met blussen.

Carry Seidel was een van de eerste brandweervrouwen in het Noorden. Na 25 jaar stopt zij met blussen. Foto: Marcel Jurian de Jong

De allereerste uitruk, groot alarm. Seidel is dan 27 jaar en heeft net de opleiding bij de brandweer afgerond. Haar hart klopt in haar keel. Ze is ontsnapt aan een leven als bewegingstherapeut in een verpleeghuis. Een leven waarin ze langzaam verdween.

Gelukkig is daar het grote avontuur. De brandweer. Vuur. Spanning. Leven en dood. En daar gaat ze, samen met haar verse kameraden. Op naar de brand.

,,Ja, brand in een glasbak’’, lacht ze 25 jaar later schamper in een kantoor van het GGD-pand in Assen waar de Brandweer Drenthe huist. ,,We hebben er een slang in gehangen en stonden er met vijftien man omheen te kijken. Hoe krijg je het ook voor elkaar, brand in glas?’’ Seidel, nu 52 jaar, is een fitte, vlotte vrouw. Ze wil best een beetje vertellen over haar loopbaan bij de brandweer, maar het hart op de tong heeft ze niet.

Vrouwen kunnen dit

Pas als we na het interview stuiten op een conditietest beneden in het pand, komt ze in haar sas. Ze heeft een plan: de verslaggever overtuigen dat zij de 80 kilo zware dummypop moet verslepen. Om te laten zien dat ook vrouwen prima bij de brandweer kunnen. ,,Zie je wel’’, zegt ze als het is gelukt en de verslaggever haar best doet haar eigen tong van de grond te rapen.

,,Vrouwen kunnen dit prima’’, zegt Carry terwijl ze een volgende test voordoet: met een stok een zware bal omhoog duwen. Alsof je een plafond met gipsplaten stukmaakt. ,,Alle oefeningen hier zijn gebaseerd op wat we tegenkomen’’, zegt ze met stralende ogen tussen de rode brandweerauto’s. Hier voelt ze zich op haar gemak, in tegenstelling tot het kille kantoorkamertje van zojuist. Dat is overduidelijk.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's