Henderik Westerink (1919-2003) uit Klijndijk hielp Joodse onderduikers en krijgt een 'eigen' fietspad in zijn geboorteplaats. 'Als de Duitsers mijn vaders leugen niet hadden geloofd, was het heel anders afgelopen'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp Henderik Westerink uit Klijndijk drie jaar lang Joodse onderduikers te overleven in het Valtherbos. Zondag wordt hij geëerd met een naar hem vernoemd fietspad in zijn geboorteplaats.

Na 77 jaar wordt verzetsheld Henderik Westerink (1919-2003) uit Klijndijk geëerd in zijn geboortedorp. Op de foto dochter Antje Westerink met de Yad Vashem-onderscheiding van haar vader.

Na 77 jaar wordt verzetsheld Henderik Westerink (1919-2003) uit Klijndijk geëerd in zijn geboortedorp. Op de foto dochter Antje Westerink met de Yad Vashem-onderscheiding van haar vader. Foto: Jaspar Moulijn

Het is begin 1943 als er op de voordeur van de boerderij wordt gebonkt. De 23-jarige Henderik Westerink schrikt op. Hij bewoont de boerderij aan de Melkweg in Klijndijk met zijn ouders. Hij opent de deur en staat oog in oog met Duitse soldaten. Er is een aardappelzak gevonden bij een hol in het Valtherbos, zeggen ze, met zijn naam erop. Weet hij daar iets van?

Nieuws

menu