Na dertig jaar inzet voor Wild Beheer Eenheid krijgt Jan Vrieling waardering van de Koning

Jan Vrieling (67), medeoprichter van Wild Beheer Eenheid De Grensstreek/Schoonebeek, is zaterdag koninklijk onderscheiden. Tijdens het dertigjarig jubileum van de vereniging reikte burgemeester Eric van Oosterhout (gemeente Emmen) hem het lintje uit.

Jan Vrieling krijgt het lintje opgespeld

Jan Vrieling krijgt het lintje opgespeld Foto: Picasa

Nou, dat is me ook wat.

,,Zeg dat wel. Ik kwam hier vanmiddag op de fiets aan en zag onze burgervader al in de kantine staan. Toen dacht ik al: Oh, nou is het mis Jan.”

Was het een grote verrassing?

Nou ja. Ik zit al dertig jaar in het bestuur van de Wild Beheer Eenheid. We zouden daarom een groot feest geven, maar corona houdt alles tegen. Dus het idee was dat we met het bestuur even gezellig wat bij elkaar zouden zitten. We hebben een presentje voor de leden klaar liggen, een pet met ons logo. We zouden die petten dan onderling verdelen om langs te brengen. Maar ja, toen zag ik Van Oosterhout dus.”

Hoe komt iemand er bij om dertig jaar geleden een Wild Beheer Eenheid op te richten?

,,Ik kom van de boerderij en zat al wel in een lokale afdeling van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging in Emmen. Een WBE in Dalen was toen net opgericht en een van die mannen, een jager in dat gebied, vroeg of we niet ook iets in Schoonebeek zouden moeten oprichten. Nou, dan doen we dat toch even. Ik ben ook in het bestuur gestapt. Ik ben penningmeester geweest en nu secretaris.”

Bent U veel in het veld te vinden?

,,Vier dagen in de week loop ik toch zeker wel door het jachtgebied. Alles goed bekijken hoe het er mee staat. Hoe de natuur zich houdt. Ik onderhoud contact met de boeren in het gebied, met Staatsbosbeheer, de provincie, gemeente en waterschappen. Ook met Drents Landschap. Ik verzorg ook de pachtcontracten en maai de bermen en regel het faunabeheer. Natuurlijk voor de natuur en de jacht.”

Natuurbeheer is iets dat je niet alleen kunt doen...

,,Maar waarvoor je de handen ineen moet slaan. Dat staat bij ons op de site. Zo zie ik dat zelf ook echt. Je moet het met elkaar doen. We doen ook best veel als WBE. We tellen met onze 54 leden ganzen en reeën. We hebben contact met boeren die hun bermen inzaaien voor bloemrijke akkers.”

En toch, de jacht kent niet alleen maar voorstanders.

,,Nee. Jarenlang heb ik namens de WBE een stand beheerd. Dan krijg je toch regelmatig te horen: ‘oh, daar staan die moordenaars ook’. Ik probeer toch altijd fatsoenlijk in gesprek te gaan en de meeste mensen vertrekken dan toch weer met een zak vol info uit de stand. Echte tegenstanders zullen echte tegenstanders blijven. Ze hebben de spiegels van mijn auto al eens kapot geslagen. Onze brievenbus van de WBE opgeblazen. Maar mensen die dat doen hebben een kronkel in hun hoofd.”

Waar doet U het eigenlijk voor?

,,Ik probeer de hele natuur in stand te houden. Je schiet een vos af, want dat is weer goed voor andere vogels. Alles doodschieten kan natuurlijk niet en dat willen wij ook helemaal niet. We moeten zorgen dat er een goed evenwicht is. Weet je, ik hoor geregeld van mensen die zeggen dat ze nooit wilde dieren zien. Dan moet je ‘s morgens vroeg maar eens kijken. We hebben genoeg wild. Als je maar goed kijkt.”

En nu heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd...

,,Ja, Lid in de orde van Oranje-Nassau. Dat had ik echt niet verwacht. Ik vind het echt een hele eer. Zei net nog tegen de mannen van het bestuur: dat is allemaal niet nodig jongens. Maar ik vind het wel heel mooi.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu