Na jaar vertraging hervat Buinen verbouw sportcomplex tot dorpshuis

Sportcomplex De Woerd, met links de voetbalkantine, in het midden de gymzaal en rechtsvoor de tot dorpshuis vertimmerde materiaalberging.

Na bijna een jaar vertraging kan de verbouwing van sportcomplex De Woerd tot dorpshuis van Buinen weer worden opgepakt. Nog dit najaar gaat het uit 1984 stammende pand verder op de schop.

Als alles volgens plan verloopt, is de dorpshuiskamer volgend voorjaar helemaal gereed, laat Gerrie Wilts van Stichting Dorpshuis Buinen weten.

In de afgelopen tien jaar heeft het dorp met lede ogen afscheid moeten nemen van onder meer de Nefit-fabriek, het dorpscafé, de plaatselijke supermarkt en de school. Na sluiting van laatstgenoemde, dacht de gemeente ook aan het opdoeken van De Woerd. Scholieren voor de wekelijkse gymuurtjes waren er niet meer en de lokale gymvereniging was inmiddels ook al ter ziele.

,,De plaatselijke voetbalvereniging en de dorpsvertegenwoordiging besloten toen het pand over te nemen, met de bedoeling er een dorpshuis van te maken”, vertelt Wilts vanuit de voormalige materiaalberging van de gymzaal. Die is inmiddels verspijkerd tot een gezellige huiskamer. Het verenigingsleven in het dorp zou anders nergens meer terechtkunnen. De gymzaal wordt dan ook volop gebruikt voor onder meer volleybal, badminton, zumba en ouderenactiviteiten.

De verbouwing startte in de zomer van 2018. Naast de dorpshuisruimte zijn een nieuwe toegangsweg naar het complex en de installatie van 88 zonnepanelen op het dak al gerealiseerd. Die laatste stap is noodzakelijk om de energierekening in toom te houden, aldus Wilts.

Café

Vorig jaar augustus vielen alle werkzaamheden echter helemaal stil. ,,Er kwam een nieuw voorstel op tafel om op de plek van de kleedkamers ruimte vrij te maken voor een café.” Het onderzoek en de gesprekken hebben de nodige tijd gekost, met als conclusie dat deze toevoeging niet financieel een brug te ver was”, aldus Wilts. Er werd daarom teruggevallen op het oude plan: voor de voetbalvereniging worden vier nieuwe kleedkamers achter de clubkantine, die zich pal naast de gymzaal bevindt, gebouwd.

Van de twee nog in het oude sportcomplex aanwezige kleedkamers gaat er straks eentje dienst doen als jeugdsoos, die de dorpsjeugd tot 16 jaar een gezellige hangplek moet bieden. Ook de twee aanwezige doucheruimtes gaan op de schop: een wordt een extra kleedkamer en in de ander komt een scheidingswandje. De resterende kleedkamer wordt iets kleiner door de komst van een nieuwe materiaalberging.

Bijeenkomsten

De grote gymzaal kan naast het sporten ook worden gebruikt voor culturele activiteiten, bijeenkomsten of een feestje. Wilts: ,,Dankzij afscheidingen kunnen we de ruimte kleiner maken. Een bühne in de zaal is ook mogelijk.” Hij wijst op enkele in het plafond aangebrachte rails. ,,Kunnen we doeken mee ophijsen, zodat het een beetje gezelliger wordt.”

De totale kosten voor de ver- en nieuwbouw bedragen ongeveer drie ton. De gemeente neemt de helft voor zijn rekening en via fondsenwerving is het gelukt om nog eens een ton binnen te halen. De resterende 50.000 euro komt voort uit zelfredzaamheid, zoals dat heet. ,,Het leeuwendeel van de verbouwing van het sportcomplex pakken we daarom op met een groep van acht vrijwilligers”, vertelt Wilts.

Voor de nieuwe kleedkamers is de aanbesteding inmiddels zo goed als rond. ,,Zeer binnenkort kunnen wij eindelijk verder. Straks heeft Buinen er weer een laagdrempelige ontmoetingsplek bij, waar iedereen zijn of haar activiteiten kan houden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu