Na jaren klinkt de affaire-Heijerman nog door in Tynaarlo. Oud-leidinggevende van gemeente dient 'forse schadeclaim' in tegen Tynaarlo vanwege 'buitensporige werkzaamheden'

Een ex-manager van de gemeente Tynaarlo eist van haar voormalige werkgever een flinke zak met geld. De vrouw vindt dat ze haar werk, in een periode dat er een angstcultuur heerste onder medewerkers op het gemeentehuis, onder zware en buitensporige omstandigheden moest verrichtten.

Het gemeentehuis van Tynaarlo in Vries.

Het gemeentehuis van Tynaarlo in Vries. Foto: DvhN/Bas van Sluis

Dat bleek vrijdag tijdens een rechtszaak in Groningen bij de bestuursrechter tussen de oud-leidinggevende en de gemeente Tynaarlo, waar ze tot 2015 werkte. De ex-manager eist een forse schadeclaim. Een van de voornaamste redenen voor die claim is de affaire-Heijerman, vernoemd naar de ontslagen ambtenaar Henk Heijerman. Die kwestie bezorgde de vrouw naar eigen zeggen ongekend veel stress en zorgen.

Zowel de oud-leidinggevende als de gemeente Tynaarlo willen overigens, zo lang de zaak onder de rechter is, niets zeggen over de hoogte van de claim, die door Tynaarlo wel als fors werd bestempeld.

Angstcultuur in Tynaarlo

De vrouw, die als manager op de afdeling financiën van de gemeente Tynaarlo werkte, meldde zich begin 2013 ziek. In de periode dat zij manager was, was er van alles mis op het gemeentehuis. Zo was er sprake van een angstcultuur, functioneerde de leidinggevende laag niet en wantrouwden ambtenaren het management, bleek uit een rapport van adviesbureau Berenschot.

Aanleiding voor dat rapport was de kwestie rond Henk Heijerman die op de afdeling financiën van Tynaarlo werkte. Hij werd eind 2012 op non-actief gesteld. Volgens de ex-manager, die destijds de leidinggevende was van Heijerman, zorgde de hele situatie rond de ambtenaar voor buitensporige werkomstandigheden, zo vertelde ze de bestuursrechters.

Al vrij snel na haar aantreden als chef van de afdeling financiën zou de vrouw de opdracht hebben gekregen om Heijerman slechte beoordelingen te geven. De gemeente wilde namelijk van de kritische ambtenaar af. Iets wat ze, zo gaf ze aan bij de rechter, aanvankelijk weigerde.

Maar de druk van haar leidinggevende en de gemeentesecretaris was volgens de vrouw enorm. Ook Heijerman deed volgens de vrouw een flinke duit in de zak, betoogde ze bij de rechter. ,,Een negatieve beoordeling kon ik hem niet geven, want hij leverde goed werk. Maar hij was ook wel ondermijnend.” Volgens haar gunde hij haar geen blik waardig, kwam hij afspraken niet na en negeerde hij dienstopdrachten van haar.

Tynaarlo verrast door claim

De ex-manager had ook problemen met haar directe leidinggevende, bleek uit de zitting. ,,De arbeidsongeschiktheid van mijn cliënte is het gevolg van de omstandigheden in die tijd bij de gemeente. Ook de gemeente erkende de buitensporige werkomstandigheden in eerste instantie”, aldus de advocaat die vertelde dat het college van Tynaarlo een draai van 180 graden maakte toen er een schadeclaim werd aangekondigd. ,,Het college begon zich vanaf dat moment in allerlei bochten te wringen om er vanaf te komen.”

Maar de advocate die de gemeente Tynaarlo bijstaat in deze zaak ontkent dat met klem. ,,We hadden tot aan het ontslagbesluit in 2015 alles netjes geregeld. Wij waren verrast dat er een claim achteraan kwam met een forse vergoeding voor restschade. Toen die claim er lag, moest er opnieuw onderzoek worden gedaan.”

Ambtenaar Heijerman werd uiteindelijk geschorst. ,,Hij werkte daar ruim dertig jaar en had een breed netwerk. Collega’s waren vijandig naar mij toe omdat ze dachten dat ik de reden was voor zijn schorsing. Collega’s zeiden niks meer tegen mij.” De vrouw gaf aan dat het zo ver kwam dat ze het gemeentehuis niet meer in durfde. Zelf werd ze in 2015 ontslagen.

De voormalig manager gaf aan dat de gemeente Tynaarlo enorm dom is geweest om Heijerman te schorsen. ,,Ze hadden niks tegen hem. Er was geen dossier opgebouwd.”

Henk Heijerman bleek inderdaad onterecht op een zijspoor te zijn gezet, kreeg eervol ontslag en een flinke vergoeding mee. Na de affaire moesten meerdere leidinggevenden, waaronder de gemeentesecretaris, van Tynaarlo het veld ruimen. ,,Functie elders”, aldus de advocaat van de manager droogjes. De toenmalige burgemeester Frank van Zuilen meldde zich ziek toen de gemeenteraad het vertrouwen in hem opzegde. Henk Heijerman is alweer enkele jaren wethouder in de gemeente Aa en Hunze.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu