Na vijftien jaar eindelijk besluit over Dingspilhuus

FOTO GERRIT BOER

Spannend: na een aanloop van vijftien (!) jaar beslist de raad van Westerveld dinsdagavond over de toekomst van het Dingspilhuus, het dorpshuis van Diever.

Half miljoen extra

Alleen nieuwbouw is realistisch gebleken voor het verouderde gebouw. Renovatie van het bestaande gebouw komt zo ongeveer neer op geld in het water gooien. Maar een nieuw Dingspilhuus komt er alleen wanneer er meer centen op tafel worden gelegd dan de 1,2 miljoen euro die al beschikbaar was.

Er is een half miljoen extra nodig. Met lood in de schoenen meldden de vrijwillige initiatiefnemers van de stichting Dingspilhuus zich bijna twee weken terug al met dat verhaal bij de raadscommissie Sociaal domein. De reacties waren niet mals. Westerveld is een relatief rijke gemeente. Maar ook een betrekkelijk kleine gemeente, waarvoor een half miljoen euro veel geld is. Waarom had de stichting niet eerder al gewaarschuwd dat er zoveel méér geld nodig was om Diever zijn dorpshuis te laten houden, was het verwijt.

Zwaar op de maag

Bij Gemeentebelangen, Progressief Westerveld en Sterk Westerveld liggen de nieuwbouwplannen ‘zeer zwaar op de maag'. Of dat dan ook betekent dat deze fracties de 1,2 miljoen mooi genoeg vinden of dat ze uiteindelijk tandenknarsend instemmen met de half miljoen extra moet blijken.

PvdA en DSSW daarentegen maakten opvallend weinig woorden vuil aan het gevraagde extra krediet, dat ‘goed uit te leggen is' (Henny Volman, PvdA). Kortom: hoe de gemeenteraad, die dinsdag de knoop doorhakt, uiteindelijk beslist, valt vooraf onmogelijk te voorspellen. ,,Je weet het nooit met de politiek natuurlijk. Maar ik ga er nog altijd van uit dat het gezond verstand zegeviert'', zegt stichtingsvoorzitter Alfred Schoenmaker resoluut.

Geen alternatief

De raad is bang voor een precedent: andere dorpen zullen ook meer geld willen voor hun zwembad of sporthal. Maar veel keus is er niet. Er is geen alternatief voor het Dingspilhuus in Diever. Een aantal activiteiten kan verhuizen naar scholengemeenschap Stad & Esch, maar niet allemaal. Diever maakt massaal gebruik van het dorpshuis. Dat werd voorafgaand aan de commissievergadering onderstreept tijdens een optocht waarin honderden bezorgde inwoners meeliepen. Zo'n zelfde stoet trekt morgenavond richting gemeentehuis.

Stel dat de raad de nieuwbouwplannen toch van tafel veegt of aanvullende voorwaarden stelt. Schoenmaker, al net zo vastberaden: ,,Dan geeft de stichting de opdracht terug aan de gemeenteraad.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu