Na zeven jaar afasie kan mevrouw Foss uit Hoogeveen weer praten

Foto: Treant Zorggroep.

Dankzij een nieuwe behandeling, Speech-Music Therapy, kan mevrouw Foss uit Hoogeveen na zeven jaar afasie weer haar eigen koffie bestellen, de naam van haar dochters uitspreken en mensen begroeten en bedanken.

Mevrouw Foss woont in woonzorgcentrum Bilderdijk in Hoogeveen. Door een herseninfarct kreeg ze zeven jaar geleden afasie (een taalstoornis). Ze kon alleen nog ‘ja’, ‘nee’ en één zinnetje zeggen dat geen betekenis had, vertelt logopedist en klinisch linguïst Marith Guichelaar. ,,Als eerste bewoonster van Bilderdijk kreeg ze deze behandeling: een combinatie van logopedie en muziektherapie. Belangrijke woorden, zinnen en namen werden op een melodie gezet zodat ze ze kon leren zingen.”

Omdat Foss al zeven jaar aan afasie leed heeft haar vooruitgang muziektherapeut Martijn Bergstra verbaasd. ,,Na een half jaar kan ze al acht verschillende uitingen uitspreken.”

Woorden en zinnen op melodie

Guichelaar bedacht samen met Foss belangrijke zinnen of woorden die ze wilde leren uitspreken. ,,De woorden dankjewel, goedemorgen, de namen van haar dochters en een paar praktische zinnen die ze dagelijks kan gebruiken zoals koffie met melk en brood met leverpastei.” De woorden en zinnen kregen elk hun eigen melodie, die helpt om de woorden en zinnen makkelijker te vormen en vloeiender uit te spreken.

Tijdens de behandeling wordt eerst samen gezongen en daarna gaat de oefening over in ritmisch spreken. Uiteindelijk vervallen de melodie en het ritme en wordt er alleen nog gesproken.

Perplex

De zorgmedewerkers van Bilderdijk stonden perplex toen Foss voor het eerst haar eigen koffie bestelde, zegt Guichelaar. ,,Normaal raadden ze wat ze precies wilde drinken, maar nu bestelde ze haar koffie mét melk. Het is prachtig om te zien dat ze zichzelf nu beter kan uitdrukken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu