Na zomer aanleg fietspad Linderweg

ZUIDWOLDE Als de gemeenteraad van De Wolden in april akkoord gaat met een investering van ruim 1.1 miljoen euro voor een fietspad langs de Linderweg, kan de aanleg na de zomer beginnen.

Er wordt al jaren gesproken over een fietspad tussen Zuidwolde en Dedemsvaart. De aanleg moet er voor zorgen dat kinderen veilig van en naar school kunnen. Dagelijks maken zo’n honderd leerlingen gebruik van deze route. Het is nu nog een drukke en gevaarlijke weg, met onder meer vracht- en landbouwverkeer. Automobilisten rijden er geregeld sneller dan de toegestane 60 km per uur.

Inzet ouders

De aanleg van het fietspad heeft prioriteit gekregen dankzij de inzet van twee betrokken ouders: Ageet Wijbinga en Esmée van Diermen. Zij trokken begin 2013 bij de gemeenteraad aan de bel over de onveilige situatie voor fietsers en schoolgaande jeugd in het bijzonder.

De weg is relatief smal, met onoverzichtelijke stukken. Ruimte om uit te wijken is er niet, mede door de bomen aan weerskanten van de weg. Door inspanningen van de beide ouders, die bij de gemeenteraad een burgerinitiatief indienden, kreeg de aanleg van het fietspad een hogere prioriteit. Gemeente De Wolden wilde er aanvankelijk niet vóór 2018 mee beginnen.

Het fietspad, bestemd voor tweerichtingsverkeer, komt aan de oostelijke kant van de Linderweg, meldt de gemeente. Om de aanleg van het fietspad mogelijk te maken moet een aantal bomen wijken. Volgens woordvoerster Claudia Brink van de gemeente gaat het om ongeveer tien exemplaren.

Provincies betalen mee

Gemeente De Wolden legt het fietspad, dat aansluit op de Ommerweg, aan tot grensriviertje De Reest. Het resterende tracé, richting de Zuidwolderstraat in Dedemsvaart, wordt aangelegd door de gemeente Hardenberg. De provincies betalen ook mee aan het fietspad. Gemeente De Wolden kon gisteren niet zeggen of het fietspad geasfalteerd wordt of betonplaten krijgt.

In De Wolden voert het fietspad ook over de rijksweg N48. De gemeente wil die passage in een afzonderlijk besluit opnemen. Woordvoerster Claudia Brink: ,,Het huidige viaduct is niet toereikend voor een fietspad. Dat komt in een apart voorstel aan de orde.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu