Nabestaanden kapers De Punt: Het gaat ons niet om mariniers

FOTO ARCHIEF DVHN

,,Het gaat ons niet om de mariniers, maar om de Nederlandse staat. Die moet verantwoording afleggen voor de beëindiging van de treinkaping bij De Punt.’’

,,De mariniers waren werktuigen van de Nederlandse staat. Zij zijn voor ons nooit onderwerp van beschuldiging geweest’’, zei Marco Papilaja zondagmiddag tijdens een bijeenkomst in de Moluks Evangelische Kerk Rehoboth in Assen.

Papilaja is woordvoerder van de nabestaanden van Max Papilaja en Hansina Uktolseja, twee van de zes kapers die bij de gewelddadige beëindiging van de treinkaping op 11 juni 1977 om het leven kwamen. Zij zouden door hoofd en borst zijn geschoten, terwijl zij al uitgeschakeld op de grond lagen.

Uitleg

Vrijdag diende de rechtszaak in Den Haag. Papilaja gaf namens de Stichting Lawa Mena Hau La en het Regionaal Comité 11 juni uitleg aan zo’n veertig belangstellenden over de procesgang en hoe de nabestaanden de kansen inschatten dat de waarheid op tafel komt.

De eventuele getuigenissen van mariniers kunnen daarbij van doorslaggevende betekenis zijn. De mariniers zijn echter niet bereid voor de rechtbank te getuigen. De erkenning dat het de nabestaanden niet om de mariniers is te doen, zou hen op andere gedachten kunnen brengen. Het verzoek vanuit de zaal om de mariniers ook vergiffenis te schenken, was voor de aanwezigen nog een brug te ver.

Moed

Papilaja zei moed te putten uit het feit dat de staat hard inzet op verjaring van de zaak. ,,Dat geeft ons het gevoel dat de staat wat te verbergen heeft. Men wil geen inhoudelijke discussie.’’ De verjaring ziet hij wel als een hoge drempel die eerst nog genomen moet worden.

De rechtbank wijst 27 januari vonnis. De nabestaanden hopen dat de rechtbank bepaalt dat de zaak niet is verjaard, omdat pas in 2013 bij de publicatie van het eigen onderzoek van journalist Jan Beckers en ex-kaper Junus Ririmasse nieuwe feiten en omstandigheden op tafel zijn gekomen. ,,Een tussenvonnis zou mooi zijn’’, zei Papilaja. ,,Dat de zaak niet is verjaard, maar nader bewijs nog niet is geleverd.’’

Kritiek

De nabestaanden hebben veel kritiek gekregen omdat zij een schadevergoeding eisen, vertelde Papilaja. ,,Maar daartoe wordt je gedwongen in het Nederlandse rechtstelsel. De vergoeding doet er voor de nabestaanden helemaal niet toe.’’ Waarom dan geen symbolisch bedrag was gevraagd, wilde ex-gijzelaar in de trein George Flapper weten. Papilaja: ,,Dat is een juridisch belang.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu