Naslagwerk over jubilerend Zuidenveld komt hoe dan ook uit: 'Juist nu fijn om je onder te dompelen in nostalgie'

Roelie Lubbers schreef een boek over 100 jaar Zuidenveld. Foto: Archief Boudewijn Benting

Hoewel nog niet duidelijk is of het Zuidoost-Drentse plattelandsevenement door de coronacrisis wel kan doorgaan in dit jubileumjaar, komt het boek over 100 jaar Zuidenveld hoe dan ook uit. Dat heeft auteur Roelie Lubbers (51) besloten.

Wel of geen Zuidenveld, uw boek ligt straks in de winkel?

,,Dat klopt. Ik heb heel even gedacht of ik alles niet even moest uitstellen. Maar het evenement bestaat nu 100 jaar en het boek is ook af.”

Was het een moeilijke beslissing?

,,Nee hoor, hier doe ik niet moeilijk over. Deze coronacrisis maakt vooral de verkoop wat lastiger. Zo waren er twee moment gepland waarop mensen het boek konden ophalen. Die gaan nu niet door. Daarnaast zou ik het boek presenteren tijdens de viering van 100 jaar Zuidenveld op 7 mei. Dat was echt een mooi moment geweest, maar ook dat kan niet doorgaan. Ik hoop wel dat er in de toekomst een moment komt waarop ik het boek alsnog kan presenteren.”

Wat is de voornaamste reden om het boek toch nu uit te brengen?

,,Het boek is af en ik denk dat mensen het juist nu fijn vinden om zich even weer onder te dompelen in die nostalgie. Dat ze kunnen terugdenken aan de mooie tijden van het Zuidenveld. Bovendien hebben veel mensen nu ook de tijd om het boek te gaan lezen.”

U heeft zich net verdiept in een eeuw Zuidenveld. Heeft het evenement vaker op losse schroeven gestaan?

,,Ja hoor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Zuidenveld vijf jaar lang niet doorgegaan. En ook in 2001 ging er een streep door het evenement door de mond- en klauwzeercrisis. Maar de situatie waar we nu in zitten, is natuurlijk wel uniek.”

Wat gaat uw boek Kroniek van de Zuidenveldtentoonstelling allemaal over?

,,Het is een echt jubileumboek met veel foto’s en waarin natuurlijk alle edities van het Zuidenveld worden uitgelicht. Daarnaast beschrijft het ook de geschiedenis en de ontwikkeling van deze streek en het platteland. Het Zuidenveld had daarin een belangrijke rol, want vroeger was er geen landbouwonderwijs en leerden de boeren tijdens dit evenement van elkaars innovaties. In totaal telt het boek 304 bladzijden en de eerste 1500 exemplaren worden nu gedrukt. Vanaf 1 mei is het boek via mij te bestellen en te koop bij diverse winkels in de acht Zuidenveldplaatsen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu