Natuurbad De Zandpol bij Veenoord krijgt meer camera's. Actie voor herstel van vernielde brug haalde zoveel op dat geld overbleef

Bij het natuurbad De Zandpol tussen Zandpol en Nieuw-Amsterdam/Veenoord zijn extra camera’s geplaatst. De hoop is dat dit vandalen ontmoedigt.

Natuurbad De Zandpol trekt vooral veel zwemliefhebbers uit Zandpol, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Schoonebeek.

Natuurbad De Zandpol trekt vooral veel zwemliefhebbers uit Zandpol, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Schoonebeek. Foto: DvhN

In februari dit jaar werd ‘s avonds laat een van de bruggen over het bad in brand gestoken. Deze vernieling leidde tot grote woede in de omliggende dorpen. Nog dezelfde week zetten Coriene Stokhof-De Vries en Daniëlle Veenstra uit Nieuw-Amsterdam een inzamelingsactie op touw om de schade zo snel mogelijk te kunnen herstellen. Van alle kanten kwamen donaties binnen en het duurde maar even of er stond ruim 22.000 euro op de rekening.

,,Dit was meer dan we voor de brug nodig hadden. Het geld dat overblijft, gaan we uiteraard ook voor het bad gebruiken. We hebben al meerdere dingen aangeschaft, onder meer extra camera’s. Er staan er nu vier in plaats van twee. Met extra verlichting om alles nog beter in beeld te kunnen brengen’’, zegt bestuurslid Henk van der Horst. Tot zijn verdriet waren de beelden van de brandstichter(s) in februari te onduidelijk om de dader(s) te kunnen traceren.

Altijd gratis toegankelijk natuurbad

Natuurbad De Zandpol was jarenlang een echt zwembad, met een badmeester, zwemlessen, kassa’s en duikplanken. Vanwege bezuinigingen maakte de gemeente Emmen er jaren geleden een vrij toegankelijk natuurbad van. Stichting Natuurbad De Zandpol, die alleen maar werkt met vrijwilligers, zorgt sindsdien voor de voorzieningen op het terrein. Het bad heeft onder meer kleedkamers, douches, een kiosk en speeltoestellen.

Met een deel van het geld dat Stokhof-De Vries en Veenstra via crowdfunding binnenhaalden, is onlangs de verlichting in de toiletten, kleedkamers en de werkruimten vervangen door led-verlichting die automatisch aangaat als iemand binnenkomt. ,,Ook hebben we het pad voor mindervaliden onder handen gekomen, zodat zij makkelijker bij het water kunnen komen. Daar is voor deze groep bezoekers nu ook een plateau aangelegd.’’

Picknickbanken en extra speeltoestellen

Op verschillende plekken rond het bad zijn nieuwe picknickbanken geplaatst en de bedoeling is dat er bij het ondiepe bad nog extra speeltoestellen komen. ,,In het najaar gaan we aan de slag met een toilet voor mindervaliden. Die is er nu nog niet’’.

Het stichtingsbestuur is een voorstander van de plaatsing van hekken rond het bad, om zo vandalisme in de avond of nacht tegen te kunnen gaan. Tot nu toe valt hierover met de gemeente niet te praten, want het zou ten koste gaan van de toegankelijkheid van het terrein. Van der Horst: ,,We gaan ervan uit dat we met de plaatsing van twee nieuwe supermoderne camera’s ook een stap in de goede richting zetten. Maar het is natuurlijk wel te triest voor woorden dat dit blijkbaar nodig is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu