Natuurmonumenten geeft omwonenden De Onlanden tijd om op adem te komen en trekt vergunningsaanvraag omstreden plannen in. Na de zomer 'zonder druk' opnieuw in gesprek met buurt

Natuurmonumenten heeft de vergunningsaanvraag voor de plannen voor een natuurspeeltuin en uitgebreidere horecamogelijkheden in De Onlanden bij Eelderwolde ingetrokken.

De Onlanden, gezien vanaf de uitkijktoren. Inzet: De Onlanderij.

De Onlanden, gezien vanaf de uitkijktoren. Inzet: De Onlanderij. Foto's: Archief DVHN

Dat heeft de landelijke stichting de buurtbewoners in de Drents-Groningse wijken rond het natuurgebied onlangs per brief laten weten. Aanleiding is de digitale informatiebijeenkomst eerder deze maand, waarin omwonenden van De Onlanderij - dat is de voormalige boerderij die centraal staat in de plannen - fel van leer trokken tegen de natuurbeschermingsorganisatie.

Eerder zei de projectleider al dat de plannen on hold waren gezet, maar omwonenden vonden dat onvoldoende en spraken achter de schermen al over juridische stappen.

Van de ontstane onrust hebben ze bij Natuurmonumenten slecht geslapen, schrijft Rombout Bennema, gebiedsmanager Groningen en Noord-Drenthe bij Natuurmonumenten, in een brief aan de bewoners. Hij geeft toe dat zijn organisatie het overleg met de omwonenden niet goed heeft aangepakt.

Bij Natuurmonumenten hebben ze er slecht van geslapen

Plannen voor uitbreiding van De Onlanderij en omliggende ‘speelnatuur’ zijn er al langer, maar daarover communiceren met alle omwonenden is niet goed gelukt.

Natuurmonumenten was in de vooronderstelling dat contact met wijkverenigingen en berichtgeving op een pamflet bij De Onlanderij en op de Facebookpagina wel zo’n beetje voldoende was. Toen een aantal inwoners een anonieme brief verspreidde over een ‘grootschalig commercieel attractiepark’ bleek wel van niet. Tijdens de genoemde informatiebijeenkomst kreeg de projectleider flink wat redelijk ongefilterde negatieve reacties naar haar hoofd geslingerd.

Na de zomervakantie verder

‘Wij maken een pas op de plaats en willen later samen met u opnieuw naar de plannen kijken’, schrijft Bennema in de brief. ‘Maar dan zonder de druk van een lopende vergunningsaanvraag. Na de zomervakantie zullen wij opnieuw contact met u zoeken om in gezamenlijkheid te kijken hoe en of we een poort naar de Onlanden kunnen realiseren.’

De bewonersverenigingen Ter Borch en Piccardthofplas gaven eerder al aan dat mensen terechte vragen hebben over bijvoorbeeld de verkeersveiligheid. De hoeveelheid autoverkeer in het infracstructureel beperkte gebied neemt fors toe door de plannen. Ze hopen wel dat Natuurmonumenten doorgaat met de plannenmakerij en dat van uitstel geen afstel komt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu