Raketten en antitankwapens uit munitiecomplex Veenhuizen ingeladen voor transport naar Oekraïne. 150 militairen van de luchtmobiele brigade in Assen op verzoek van NAVO naar Roemenië

Dit weekend zijn wapens en munitie op het munitiecomplex in Veenhuizen in vrachtwagens geladen en via de vliegbasis Eindhoven zondag naar Oekraïne gevlogen. Foto: Defensie Cristian Schrik

Zo’n 150 militairen van de luchtmobiele brigade in Assen gaan op verzoek van de NAVO naar Roemenië. Maandag en dinsdag vliegen deze rode baretten naar het land om aan de oostgrens met Oekraïne te oefenen.

Het zijn de eerste Nederlandse militairen die na de inval van Rusland in Oekraïne naar Oost-Europa afreizen. Ze zullen in Roemenië enkele weken gaan oefenen met Amerikaanse en Roemeense eenheden. Een geplande training van de luchtmobiele brigade in Duitsland is naar het land aan de grens met Oekraïne verplaatst. Het is de bedoeling dat de Asser militairen na de oefening eind maart terugkeren naar Nederland, laat een woordvoerder van Defensie weten.

Drukte op munitiecomplex Veenhuizen

Het Nederlandse leger is na de invasie van Rusland in Oekraïne in staat van paraatheid gebracht. Dat betekent ook drukte op het munitiecomplex in Veenhuizen. Daar zijn afgelopen weekeinde pallets vol wapens en munitie in vrachtwagens geladen en naar de vliegbasis Eindhoven vervoerd.

Daar vertrok zondag een legervliegtuig naar de grens met Oekraïne met aan boord 50 Panzerfaust-antitankwapens met 400 raketten, 200 Stinger luchtdoelraketten om gevechtsvliegtuigen en helikopters uit de lucht te schieten en 100 scherpschuttersgeweren met ruim 30.000 stuks munitie naar de grens met Oekraïne.

Aan boord van het vliegtuig waren ook twee detectierobots voor opsporing van zeemijnen. Defensie zegt dat de spullen Oekraïne worden ingevoerd, maar doet geen uitspraken vanuit welk land en hoe dat gebeurt.

Voorlopig niet meer militairen landmacht naar Oost-Europa

Voorlopig is de oefening van de Asser militairen de enige inzet van de landmacht in Oost-Europa, afgezien van een kleine 350 militairen uit Oirschot die al enige tijd in Litouwen verblijven. Andere NAVO-landen, als Frankrijk en België, onderzoeken of ze militairen sturen naar Roemenië voor een langere uitzending om de oostgrens te versterken. Defensie bekijkt of daar ook Nederlandse eenheden aan toegevoegd kunnen worden. De NAVO wil zo zijn aanwezigheid aan de oostflank van Europa verstevigen na de invasie van Rusland in Oekraïne.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie dat ze ook onderzoeken of Nederland ondersteuning kan bieden voor de bescherming van het NAVO-luchtruim vanaf de grond. Defensie denkt er aan om met Duitsland Patriotraketten te leveren voor een NAVO-gevechtsgroep in Slowakije.

F-35’s en F-16’s

Vier F-35 gevechtsvliegtuigen van de vliegbasis Leeuwarden en vier F-16’s van de vliegbasis Volkel bewaken sinds vorige week afwisselend het luchtruim boven Polen. Ze keren na hun patrouilles terug naar Leeuwarden of Volkel. Verder neemt Nederland met elf landmachtofficieren deel aan een geplande NAVO-oefening in Georgië in maart.

Nieuws

menu