Negentien vrijwilligers voor statushouders Eelde

Negentien mensen hebben zich al laten registreren om vrijwilligerswerk te doen in de nieuwe woonvorm voor statushouders in Eelde.

Daarnaast hebben diverse mensen hun naam al doorgegeven voor het geval er behoefte is aan hun diensten, meldt directeur John van Tilborg van de interkerkelijke stichting Inlia.

,,Een tandarts heeft zich gemeld, een jurist en mensen die buddy willen worden of fiets- en verkeersles willen geven, of rondleidingen door de omgeving’’, vertelt Van Tilborg. ,,We willen graag dat mensen uit de omgeving hun waarden met de statushouders gaan delen.’’

Experiment

Inlia is de trekker van het project dat binnenkort van start moet gaan. In een voormalig pand van de Royal Flight Academy en een van de Verslavingszorg Noord Nederland gaan circa 150 vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen, een half jaar wonen. Ze bereiden zich voor op het wonen in Nederland. Het experiment duurt in eerste instantie twee jaar.

Hoewel er dus veel vrijwilligers klaar staan, zijn omwonenden van de VNN en de RFA erg boos, bleek deze week op een bijeenkomst. Ze voelen zich gepasseerd door de gemeente Tynaarlo, vrezen aantasting van hun woongenot en menen dat er betere locaties beschikbaar zijn voor de statushouders.

De omwonenden stellen dat ze lange tijd voor de gek zijn gehouden. Ze vermoedden al wel dat er plannen waren met de beide panden. Pas donderdag kwam er een gemeentelijke brief en kwam het nieuws meteen in de media. Afgelopen dinsdag konden ze hun zegje doen, maar voor hun gevoel was het besluit al genomen.

Taak van de gemeente

Burgemeester Marcel Thijsen wees er op dat ze nog bezwaar kunnen aantekenen en eventueel naar de rechter kunnen gaan. De gemeente heeft voor deze strakke aanpak gekozen om te voorkomen dat er allerlei geruchten zouden ontstaan, verklaarde hij. Hij wees er op dat de gemeente nu eenmaal tot taak heeft statushouders te huisvesten. Met deze aanpak worden zij voorbereid op de Nederlandse samenleving, stelde hij.

Erik Neelen wierp zich op als woordvoerder van de buren van VNN. Hij vreest dat de verkeersdruk in het gebied gevaarlijk hoog wordt en waarschuwt voor confrontaties tussen groepjes cliënten van de VNN en statushouders die in het gebied vertoeven. Ook zou het pand van VNN onbewoonbaar zijn verklaard. Thijsen zei dit uit te zullen zoeken en gaat in gesprek met de omwonenden.

Nieuws

Meest gelezen

menu