Nelleke Vedelaar, geboren in Assen, wordt gedeputeerde in Drenthe. Zij volgt op 1 december Cees Bijl op

De PvdA draagt Nelleke Vedelaar voor als opvolger van Cees Bijl: 'grote schoenen om te vullen' ANP

Oud PvdA-partijvoorzitter Nelleke Vedelaar wordt gedeputeerde in Drenthe. Zij is vanaf 1 december de opvolger van Cees Bijl, die na 23 jaar de politiek in Drenthe verlaat en met pensioen gaat.

De in 1977 in Assen geboren Vedelaar woont in Holtheme, vlak onder Coevorden. Zij groeide op in de Noordoostpolder en was sinds 2010 wethouder in de gemeente Zwolle met onder meer sociaal domein, wonen, werkgelegenheid en cultuur in haar portefeuille. Daarvoor werkte ze onder meer aan het gebiedsgerichte werken en de omgevingsvisie van de provincie Overijssel en was ze programmamanager bij instituut Nicis voor de nationale wijkenaanpak.

Cees Bijl maakte in juli bekend na vijf jaar te stoppen als gedeputeerde. Hij volgde in 2016 Ard van der Tuuk op. Daarvoor was hij vijftien jaar burgemeester in Emmen en drie jaar burgemeester in Meppel.

Voorstander van fusie met GroenLinks

Vedelaar was de afgelopen vier jaar voorzitter van de PvdA. Een periode waarin de partij onder haar leiding uit een diep dal moest zien te komen. De sociaaldemocraten kelderden bij de meest recente Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 van 38 naar 9 zetels.

Ook is Vedelaar uitgesproken voorstander van een fusie van haar partij met GroenLinks, waar ze in de afgelopen jaren achter de schermen aan werkte, zo vertelde zij onlangs aan Trouw . Zij kondigde afgelopen mei aan na de zomer te zullen stoppen als partijvoorzitter.

‘Zij voegt dynamiek en kleur toe’

PvdA-statenfractievoorzitter Hendrikus Loof is enthousiast over de voordracht van Vedelaar.

,,Nelleke is zeer gemotiveerd om aan deze klus te beginnen en is betrokken bij de vraagstukken van Drenthe. Ze kan met haar uitstraling een waardevolle aanvulling vormen op het huidige college van Gedeputeerde Staten. Ze voegt daar, naast haar bestuurlijke kwaliteiten, dynamiek en kleur aan toe.”

Senator Sent volgt Vedelaar op als PvdA-voorzitter

Vedelaar krijgt onder meer financiën, verkeer en vervoer, wegen en vaarwegen, cultuur en evenementen en arbeidsmarkt en onderwijs in haar portefeuille. Senator Esther-Mirjam Sent is haar opvolger als PvdA-partijvoorzitter.

Provinciale Staten van Drenthe moet nog akkoord gaan met haar voordracht. Dat gebeurt naar verwachting in een extra vergadering op 1 december.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu