Nepagenten slaan vijf keer toe in één maand: is er een 'blauwe bende' in Meppel en omgeving actief?

Nepagenten die woningovervallen plegen, automobilisten beroven of huis-aan-huis boetes komen innen. In ruim een maand tijd hebben als politiemannen vermomde criminelen zeker vijf keer toegeslagen: in Meppel, Schalkhaar, Dronten, Hattemerbroek en Elspeet. Is er een ‘blauwe bende’ actief?

De politie zette de woensdag door nepagenten overvallen woonboerderij in Schalkhaar af om onderzoek te doen.

De politie zette de woensdag door nepagenten overvallen woonboerderij in Schalkhaar af om onderzoek te doen. Beeld: Videostill

Een woonboerderij in het buitengebied van Schalkhaar was woensdag het meest recente doelwit: vier mannen in op politie-uniformen lijkende kleding knevelden en beroofden er, mogelijk onder dreiging van een vuurwapen, de bewoners.

Twee weken geleden sloegen nepagenten toe in Hattemerbroek en bij Elspeet: automobilisten werden vanuit andere auto's met ‘stop politie’-tekens staande gehouden waarna ze van hun portemonnee beroofd werden. In een van de gevallen werd er met een vuurwapen gedreigd.

Bankrekening geplunderd

In Dronten werd eind maart een 66-jarige man thuis bestolen door twee nepagenten. Met een smoes over buurtonderzoek praatten ze zich de woning van de man binnen en vertrokken even later met twee telefoons en de bankpas van het slachtoffer. De bankrekeningen van de man werden kort erna leeggehaald.

De politie in Drenthe deed eind maart een waarschuwing uitgaan: nepagenten gingen onder meer in Meppel de deuren af met het verhaal dat ze openstaande boetes kwamen innen. Met een babbeltruc over dat ze voor de vermeende overtreder op het bureau de betaling zouden gaan doen, probeerden ze pinpas en pincode te ontfutselen.

Geen verband zaken

Is hier sprake van een plotselinge piek aan overvallende nepagenten? Moeilijk te zeggen. De politie houdt, op regionaal noch landelijk niveau, specifieke cijfers bij over hoe vaak er incidenten zijn met nepagenten. Over de zaken in Hattemerbroek, Elspeet en Schalkhaar stelt de politie in Oost-Nederland niet uit te gaan van een verband omdat het om verschillende soorten overvallen gaat. Verdachten voor die zaken zijn nog niet opgepakt, onderzoek loopt nog.

Uniformen nagemaakt

Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid van de politie zegt: ,,Nepagenten, een fenomeen dat zo af en toe weer oppopt, nu kennelijk in jullie regio. De onderzoeken naar deze nepagenten worden niet landelijk gecoördineerd maar in de regionale eenheden gedaan.’’

Landelijk is er wel eens onderzoek gedaan naar het fenomeen. ,,Toen bleek dat veel Oost-Europeanen slachtoffer waren. Die kwamen hier tweedehands vrachtwagens kopen en hadden vaak veel cash bij zich. Dat onderzoek heeft toen nergens toe geleid, maar er worden wel eens nepagenten aangehouden.’’ De uniformen die nepagenten gebruiken zijn meestal nagemaakt; dat is voor potentiële slachtoffers als ouderen en buitenlanders echter niet altijd even goed te zien.

Advies politie

De politie laat weten nooit om het afstaan van een pinpas en pincode te vragen. Mensen krijgen altijd de kans om een boete zelf op het bureau te betalen. De politie vraagt het publiek om mensen die een babbeltruc proberen te fotograferen of filmen. In Nederland heeft een politieagent in burger altijd een legitimatiebewijs van de Nederlandse politie. Bij twijfelt over identiteit van een agent kan men de politie bellen via 0900-8844.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu