Nepbericht over Bianca uit Meppel gaat na acht maanden nog steeds rond op Facebook. Ze krijgt nieuwe bedreigingen: 'Laat dit stoppen!'

Bianca deed eind juli al haar verhaal bij Dagblad van het Noorden. Foto: Videostill Jeroen Kelderman

Er lijkt voor Bianca uit Meppel maar geen einde aan te komen. Een nepbericht dat eind maart op Facebook is verschenen, waart er nog steeds rond. Opnieuw lijkt het in de algoritmes van het mediaplatform te zijn beland, want de afgelopen dagen ontvangt ze weer bedreigingen en wordt ze op straat aangesproken.

Het is 31 maart 2020 als Bianca door een kennis wordt gewaarschuwd. ‘Kijk nu eens wat er over jullie op Facebook staat!’

Ze ziet een foto van zichzelf en haar verloofde Arnold, met de titel: ‘Oplichtersstel’. In de tekst daaronder, vol spelfouten, staat dat ze ouderen van hun sieraden en geld beroven, inclusief werkwijze. Degene die het bericht heeft geplaatst vraagt of iedereen het op Facebook wil delen. Inmiddels is de teller al boven de 50.000 delers uitgestegen.

Eind juli deed Bianca al haar verhaal bij Dagblad van het Noorden. Maar er is nog niets veranderd. Het bericht staat nog steeds op Facebook, ondanks de honderden, misschien wel duizenden, mensen die onder de post schrijven dat ze het bij Facebook hebben gerapporteerd.

‘Iets over Zwarte Piet wordt na een paar seconden verwijderd’

In haar ogen keurt Facebook het goed dat mensen haar bedreigen of op straat aanspreken over iets dat niet waar is. ‘En als ik een foto van Zwarte Piet plaats, is het in een paar seconden verdwenen’, schrijft ze op haar Facebook-pagina. Ook de politie laat volgens haar steken vallen. Er lopen meerdere aangiftes, maar daar hoort ze niets over, schrijft ze.

Ze is bang haar vermoedens over de plaatser van het nepbericht bekend te maken en is ten einde raad. Ze hoopt dat de situatie ofwel door justitie of door Facebook wordt opgelost. Vooralsnog lijkt een oplossing ver weg. In acht maanden tijd is er helaas voor Bianca nog weinig veranderd.

Bekijk hier het interview dat Dagblad van het Noorden had met Bianca. Onder de video staan meerdere artikelen over de gevolgen voor Bianca en hoe het kan dat Facebook een nepbericht als dit online laat staan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu