Nepverkoper Porsches Bart F. (25) uit Dalen moet gevangenis in en gedupeerden 400.000 euro betalen

Bart F. en zijn advocaat Niek Heidanus in de rechtbank in Assen. Illustratie Annet Zuurveen

De 25-jarige Bart F. uit Dalen is voor oplichting veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. F. deed zich voor als verkoper van dure Porsches, maar klanten kregen hun aanbetaalde sportwagen nooit geleverd.

De rechtbank heeft ook bepaald dat hij gedupeerden in totaal bijna 400.000 euro schadevergoeding moet betalen. De Dalenaar werd vorig jaar opgepakt. Als autohandelaar bood hij dure sportauto's aan. De man beweerde dat hij nieuwe Porsches, die nog in productie waren, kon importeren. De klant zou de exclusieve sportwagen krijgen, zodra deze van de fabrieksband was gerold. Maar F. leverde de wagens niet terwijl hij van klanten wel honderdduizenden euro's incasseerde als aanbetaling.

Luxe levensstijl

De politie heeft via de bankgegevens van F. vastgesteld dat hij het geld dat hij binnenkreeg meestal direct weer opmaakte. Hij gaf het niet uit aan de import of aankoop van Porsches. De Dalenaar spendeerde grote bedragen aan een luxe levensstijl. Hij trakteerden volop tijdens stapavondjes in Club Limbo in Emmen, huurde een Jaguar, ging op voetbalreis, kocht dure horloges en voor duizenden euro’s aan kleding.

F. is schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en oplichting. ,,Hij heeft zich over een periode van ruim 1,5 jaar op grote schaal schuldig gemaakt aan oplichting'', stelt de rechtbank. ,,F. heeft een groot aantal slachtoffers gemaakt. ,,De verdachte heeft op geraffineerde wijze doen voorkomen dat slachtoffers bij hem Porsches of dure Apple apparatuur konden kopen. Hij heeft zich op schaamteloze wijze financieel bevoordeeld."'

Geen inzicht in kwalijke van zijn handelen

Bij de oplichting maakte F. volgens de rechtbank gebruik van vals opgemaakte verkoopcontracten of bestelbonnen. ,,Het geld van gedupeerden werd door hem gebruikt om zijn luxe levensstijl te bekostigen. F. heeft alleen gedacht aan zijn eigen financieel gewin en geen rekening gehouden met de gevolgen voor de slachtoffers. Op de zitting is gebleken dat hij geen inzicht heeft in het kwalijke van zijn handelen. Als stok achter de deur heeft de rechtbank daarom ook een deels voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd." F. is veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Nieuws

Meest gelezen

menu