Nerds gaan bedrijven in Emmen helpen

Drenthe krijgt zijn eerste What the Hackaton. Half april proberen vijftien teams van voornamelijk studenten in Growing Workplace in Emmen het bedrijfsleven te helpen met allerlei computermatige oplossingen.

Het gaat om een marathonbijeenkomst, want de deelnemende teams gaan zaterdagochtend 16 april om 9 uur aan de slag en stoppen pas na dertig uur, op zondagmiddag 4 uur. Na dertig uur non-stop werken hopen ze oplossingen te hebben voor de hen aangeboden casussen.

Praktische oplossingen

Zo heeft Aareon, een softwarebedrijf voor de vastgoed, namens klant Domesta gevraagd om op zoek te gaan naar een manier om ouderen langer thuis te laten wonen. En vuilververwerker Area is benieuwd of er - net als in Barcelona - chips in afvalcontainers kunnen worden aangebracht, die een seintje geven wanneer de bak vol is. Zondag moeten alle deelnemende teams en pitch geven voor een driekoppige jury. Die bepaalt dan de winnaar.

,,Maar dat wil niet zeggen dat er met de andere oplossingen niks gedaan wordt’’, zegt Diem Do, die het evenement samen met collega Rudith Backers organiseert. ,,Dat hangt van de indieners van de casussen af.’’ Volgens Do kunnen zich nog steeds mensen, zowel in groep als teamverband, aanmelden. Stenden en Hondsrug College in Emen en Hanzehogeschool in Groningen leveren sowieso studenten.

De oplossingen die teams bedenken kunnen hard- of softwarematig zijn. Er wordt met minicomputers gewerkt en er kunnen apps ontwikkeld worden. Iedereen is aangesloten op een zogenoemd LoRaWAN netwerk, waarop in totaal tienduizend apparaten binnen een straal van tien kilometer kunnen worden aangesloten.

Internet of Things

LoraWAN heeft de toekomst, zegt Do Diem. Het is geen netwerk waar je op kunt surfen, maar waar je apparaten met elkaar kunt koppelen, het zogenoemde Internet of Things. Je hebt geen wachtwoord nodig, je betaalt geen providerkosten. Drenthe wordt na Groningen de tweede provincie in ons land die het netwerk provinciebreed gaat uitrollen.

Volgens gedeputeerde Henk Brink moet dat voor het einde van het jaar gebeurd zijn. Hij kijkt uit naar de bijeenkomst in Emmen. “Ik ben trots dat ondernemende jongeren het initiatief nemen om deze Internet of Things hackathon te organiseren. Een mooie gelegenheid om te experimenteren met slimme oplossingen”, zegt hij.

De computerwereld is vooral een mannenwereld maar de hackaton in Emmen wordt georganiseerd door twee vrouwen. ,,We Zijn hard op zoek naar meer vrouwen die ook geïnteresseerd zijn. En we hebben Ida Oostmeijer, de gemeentesecretaris van Emmen, bereid gevonden in de jury te gaan zitten. Een echte powervrouw!’’

Nieuws

Meest gelezen

menu