Nergens in Nederland woon je zo goed als in Noord-Drenthe

Mooi wonen in het welvarende Noord-Drenthe. Een huis in Peize. Foto: Archief DvhN/Corné Sparidaens

Noorderlingen weten het allang, maar het staat nu ook wetenschappelijk vast. Nergens in Nederland is het zo goed wonen als in Noord-Drenthe.

Mensen voelen zich hier veiliger dan in de Randstad, er is een betere balans tussen werk en vrije tijd en je koopt er mooiere en grotere huizen voor minder geld. De steden Groningen en Assen liggen binnen handbereik. Files zijn er nauwelijks. Scholen en ziekenhuizen zijn pico bello. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Noord-Drenthe meest welvarende regio

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Rabobank presenteren vrijdag een rapport over de spreiding van welvaart over het land: De Brede Welvaartsmonitor. De onderzoekers hebben dit jaar voor het eerst niet alleen gekeken naar de verdeling van inkomen, maar ook naar woongenot en veiligheid. Dan staat Noord-Drenthe eenzaam boven aan de ranglijst van welvarende regio’s in Nederland.

De grote steden in de Randstad bungelen onderaan. Econoom Martijn Badir van de Rabobank erkent dat die steden op bepaalde groepen aantrekkingskracht hebben.

De bewoners van de Amsterdamse grachtengordel bijvoorbeeld hebben het goed, maar de minder gefortuneerden in de hoofdstad liggen krom om de huur van een uitgebouwde bezemkast te kunnen betalen. In Rotterdam is de baanzekerheid nog beroerder dan in Noordoost-Groningen.

,,De rijkdom druipt er van de muren’

Johan Derksen verhuisde onlangs van het Utrechtse Oudewater naar Grolloo. De uitkomsten van het onderzoek verbazen hem niet. ,,Kijk naar Norg, Eelde, Paterswolde en Zuidlaren. Daar wonen mensen die in de stad goede banen hebben. De rijkdom druipt daar van de muren.”

Ga je terug naar de rimboe, krijgt de tv-persoonlijkheid wel eens te horen als hij vanuit Hilversum terugrijdt naar Grolloo, een ritje van anderhalf uur. ,,Die mensen worden niet geremd door enige kennis van zaken. Ik mis hier niets wat ik daar wel had. Daar moest ik met de hond een half uur in de auto om een bos met water te vinden. Hier kan ik kiezen uit vier bossen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu