Nicole Dirksen (25) uit Aalden zit midden in noodtoestand Tokio, terwijl ze zou meewerken aan de Olympische Spelen

Nicole Dirksen (25) uit Aalden werkt momenteel als innovatie attaché op de Nederlandse ambassade in Tokio. Deze periode zou voor haar mede in het teken staan van de voorbereidingen op de Olympische Spelen, maar de pandemie veroorzaakte een harde stop. Eigen foto

De noodtoestand in plaats van toewerken naar de Olympische Spelen. Het is de wereld op zijn kop voor Nicole Dirksen. De 25-jarige Aaldenaar is momenteel werkzaam als innovatie attaché van de Nederlandse ambassade in Japan.

Met de Olympische Spelen in aantocht leek Nicole met de neus in de boter te vallen, maar vanwege de coronacrisis is het grootste sportevenement ter wereld een jaar verschoven.

‘Beste en veiligste keuze’

Normaliter had Nicole deze periode op de ambassade in Tokio een bijdrage geleverd aan de voorbereidende werkzaamheden voor de Olympische Spelen. ,,Dat is nu vrijwel volledig naar de achtergrond verdwenen. Ik vind het volstrekt begrijpelijk, want gelet op de omstandigheden is dit de beste en veiligste keuze”, zegt Nicole in een vraaggesprek vanuit Tokio.

Afgelopen dinsdag werd in de Japanse hoofdstad de noodtoestand afgekondigd. “Hoewel er geen sprake is van een lockdown, is de pandemie goed voelbaar. De noodtoestand heeft hier overigens wel een andere implicatie dan in Nederland. Restaurants en kappers zijn voorlopig nog open, maar er zijn wel degelijk aangescherpte maatregelen van kracht.”

Werken voor ministerie van Buitenlandse Zaken

Nicole Dirksen is in Tokio neergestreken in het kader van een Rijkstrainee-programma. Ze wisselt elk half jaar van ministerie en locatie. ,,Ik werk op dit moment voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met het oog op de Olympische Spelen lag de keuze voor Japan wel voor de hand.”

Nicole was overigens zijdelings bij de voorbereidende werkzaamheden betrokken. ,,Ik ben hier in Japan vooral bezig met een andere tak van sport: onderzoek doen naar de toepassing van kunstmatige intelligentie en te kijken naar mogelijkheden of er via internationale samenwerking kansen op het gebied van hoogwaardige technologieën liggen. Dat betekent innovatieve matches tussen Nederland en andere landen op gang brengen.”

‘Taken zijn niet verdwenen’

Uiteraard verheugde Nicole zich op de Spelen en de vele side-events die op het programma stonden. Op de Nederlandse ambassade stond veel in het teken van de Olympische Spelen.

,,Het zorgde voor extra werkzaamheden en daarin zou ik ook een rol vervullen. De komst van naar verwachting tienduizenden fans moest in goede banen worden geleid, sportkoepel NOC*NSF zouden we ondersteunen bij de voorbereiding en Nederlandse bedrijven op weg helpen. Met het verschuiven van de Spelen naar de zomer van 2021 zijn deze taken nu minder urgent geworden, maar niet verdwenen.”

Videobellen vanaf kamer in hartje Tokio

Zondag viert Nicole ver van familie en vrienden haar 26e verjaardag. Ze woont op een kamer in Minato-ku, een stadswijk in het hartje van Tokio. Dichtbij de haven, het keizerlijke paleis en de ambassade. Met de metro’s en de stations op loopafstand. Nicole had plannen om de verjaardag met vrienden buiten de grootste metropool van Japan te vieren, maar zoveel mogelijk binnenblijven is ook in Tokio deze weken het parool.

,,Vooralsnog is het dan ook veel videobellen. Hopelijk komt er snel enige verlichting in de situatie, maar de noodtoestand is naar verwachting zeker tot begin mei van kracht. Tot die tijd rest weinig anders dan afwachten en er het beste van maken.”

Ze heeft bijna dagelijks contact met haar ouders in Aalden, haar vriend Remi in Den Bosch en haar vaste Aalder vriendengroep. ,,Ondanks het feit dat mijn vrienden allemaal over Nederland en de wereld zijn uitgevlogen, is er dagelijks contact. We zijn ook zo hecht opgegroeid: dat raak je niet zomaar kwijt en dat is vooral in deze tijd van grote onzekerheid heel waardevol.”

‘Toch wil ik Japan beter leren kennen’

Als alles volgens plan verloopt keert Nicole medio september terug naar Nederland en gaat weer aan de slag bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hoewel de Olympische droom daarmee voor haar is vervlogen, zag Nicole de afgelopen periode wel tal van wensen in vervulling gaan.

,,Ik had Japan hoog op mijn to-do-lijst staan en dat is gelukt. Wat ik nu graag zou willen is Japan nog beter leren kennen en door het land reizen. Het leren van de Japanse taal helpt mij hier al aardig mee. De grootste uitdaging voor de nabije toekomst is een plek vinden waar ik voor een langere periode zou willen blijven.”

Door alle internationale ervaring beseft Nicole dat Nederland voor haar onderhand wat klein is geworden. ,,Toch merk ik wel dat Drenthe - en in het bijzonder Aalden - een speciale plaats in mijn hart heeft. Ik heb in al mijn reizen nog geen mooiere plek gevonden dan Aalden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu