Volwassen Drenten massaal terug in de schoolbanken? Provincie zet zwaar in op scholing om grootschalige werkloosheid te voorkomen

De provincie wil dat mensen zich beter scholen, zodat ze gemakkelijker een nieuwe baan kunnen vinden. Foto: ANP/Roos Koole

Scholing is ook voor volwassenen belangrijker dan ooit. De provincie Drenthe zet hier zwaar op in om de economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden.

In sommige sectoren valt het werk helemaal weg door de coronacrisis, terwijl ze elders zitten te springen om arbeidskrachten, constateert het college van Gedeputeerde Staten in een notitie over de economische koers die Drenthe de komende jaren moet varen. Hoewel er nog veel onduidelijk is, stellen GS dat wendbaarheid heel belangrijk is om massale werkloosheid te voorkomen.

Geld uit allerlei fondsen

De provincie ziet voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren. GS gaan lobbyen om hiervoor geld te halen uit allerlei fondsen. Een concrete maatregel is al een website SkillsInZicht.nl waar zowel werkgevers als werkzoekenden hun ‘werk-dna’ kunnen vermelden. Dit moet er toe leiden dat beide categoriën nog gemakkelijker met elkaar in contact komen.

De economische gevolgen van de coronacrisis zijn volgens de provincie nog niet duidelijk. Hoewel die volgens het Centraal Planbureau wat minder ernstig lijken dan aanvankelijk gevreesd, maakt het provinciebestuur zich zorgen over het relatief grote aantal Drentse uitzendkrachten die in sectoren als de horeca, recreatie, industrie en landbouw werken. Omdat veel bedrijven in de metaal- en technologische industrie internationaal gericht zijn, maakt het bestuur zich ook hierover zorgen. „De hardste klappen in de maakindustrie en de bouw zullen nog komen, wanneer de orderportefeuilles opdrogen.”

Zuid-Drenthe heeft het meest te lijden

Het zuidelijk deel van de provincie zal het meest te lijden hebben, zo staat in de nota. Dat komt doordat daar sectoren wat meer vertegenwoordigd zijn die de zwaarste klappen krijgen. Elders is de zorg- en overheidssector meer vertegenwoordigd en daar verdwijnt veel minder werk.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu