Niet eerder zat Floortje Dessing zo lang thuis. Ze vierde haar 50ste verjaardag (en had tijd voor haar eigen camping in Drenthe)

Niet eerder in 25 jaar zat Floortje Dessing zo lang thuis. De globetrotter leerde koken, vierde bescheiden haar 50ste verjaardag, ging kamperen met haar 91-jarige vader en maakte een tweede serie portretten van bijzondere mensen in Nederland. En zo maakte ze ook tijd voor haar eigen camping in Drenthe.

Floortje Dessing kampeerde deze zomer met haar 91-jarige vader in de Kennemerduinen.

Floortje Dessing kampeerde deze zomer met haar 91-jarige vader in de Kennemerduinen. Foto: BNNVARA

Het is begin maart als Floortje Dessing terugrijdt uit Oostenrijk. Ze is terug van een paar dagen skiën. ,,Ik weet nog dat ik de grens over reed en dacht: wat is het is toch heerlijk dat we zo dicht bij de sneeuw wonen. Je kunt er zo naartoe. Een week later klapten langzaam alle deurtjes dicht."

Corona had de wereld op slot gedaan. Floortje bleef hier en maakte daar in april al een gelijknamige serie van met portretten van inspirerende mensen in Nederland. Nu, negen maanden later, is de globetrotter nog altijd niet uitgevlogen en heeft ze wel weer een tweede reeks gemaakt. ,,De mensen en hun verhalen, dat is de essentie van mijn werk. Natuurlijk ga ik daarvoor graag naar South Georgia of Zuid-Japan, want ik hou van de wereld te ontdekken, maar ik heb voor deze serie hier in Nederland zulke markante mensen mogen ontmoeten. Die hun leven op hun eigen manier vormgeven en Nederland een stukje mooier maken.”

Hoe is de tweede serie van Floortje Blijft Hier. Hoe is het om zo lang thuis te zijn?

,,Ik ben 25 jaar lang non stop op reis geweest. Ik was nooit langer dan een maand thuis. Het was voor mij bijzonder om voor het eerst een leven in Nederland te hebben. Om de seizoenen hier te zien veranderen. Geen jetlag meer te hebben. Ik ben gaan leren koken. Heb m’n huis verbouwd. Met familie en vrienden afgesproken. Dingen die voor mij nooit normaal waren. Het was verfrissend.”

Werd je op den duur toch niet onrustig?

,,Rustiger juist soms. Door corona werd je uit je ritme in iets nieuws gezet. Het vertrouwde was weg, maar dat gold ook voor mensen die elke dag naar kantoor gingen. Het gaat goed. Nederland is een heerlijk land. En alleen al het hebben van een ritme. Om niet elke keer te hoeven zeggen: nee, dan kan ik niet, want dan ben ik er niet. Dat alleen al vond ik te gek.

Natuurlijk denk ik soms, als ik oude foto’s of filmpjes bekijk van eerdere reizen: oei. Dan komt het even binnen. Dat doe ik dus niet zo vaak. Maar ik tel mijn zegeningen dat ik dit allemaal al heb mogen doen. Ik ben nog niet klaar met reizen, zou het heus wel weer fijn vinden, maar kan voorlopig prima zonder.”

Wat mis je wel aan het reizen?

,,De weidsheid van de wereld. Nederland heeft zoveel wat fijn is. Een fantastisch land, maar het is wel gereguleerd. Je kunt niet wild kamperen. Of eindeloze fietstochten maken en niemand tegenkomen. Ik kan soms verlangen naar uitgestrekte natuur waar je eenzaam kan zijn.”

Heb je Nederland herontdekt?

,,Nou nee. Nederland kende ik al goed. Ik heb hier het grootste gedeelte van mijn leven doorgebracht. Als ik tussen het reizen door hier was, ging ik altijd op pad. Ik heb een camping in Drenthe, heb vrienden op Terschelling, ben vaak in Zeeland. Ik hou ervan de fiets achterin te gooien, allerlei paden te ontdekken en door het land te sjezen.”

Geen tropisch bestemmingen of verre koude oorden, maar je bent nog wel een paar dagen met je vader gaan kamperen.

,,In de late zomer belde hij me op. Kunnen we niet een paar daagjes gaan, vroeg hij. Ik weet niet of veel mensen op hun 91ste nog old skool kamperen, maar wij hebben het gedaan. Naar zijn favoriete natuurterrein op Langevelderslag bij de Kennemerduinen. Een eitje bakken, boekje lezen in het zonnetje. Luisteren naar de vogeltjes, de kleine geneugten van de natuur. Heel bijzonder, ook omdat je je realiseert: hoe vaak gaan we dit nog samen doen?”

Je werd deze zomer zelf 50. Een dingetje?

,,Toch wel. Er is toch niemand op aarde die zegt I couldn’t care less? Het was ook best raar om dat in een pandemie te vieren. We waren met een klein groepje op Terschelling. Wadlopen, een strandwandeling, terrasje. Alles op gepaste afstand. Heel speciaal. Maar ik ga nog wel eens een enorm stampfeest geven, hoor.”

Wat merk je aan het ouder worden?

,,Bij veertig heb je nog het gevoel dat je nog niet op de helft bent. Vijftig is over the hill. Sowieso moet je er fysiek harder aan trekken. Doe ik ook. Ik sport veel. Maar er ontstaat ook een ander gevoel. Als je jong bent is het leven een draaikolk. Je wil van alles uitproberen, overal naar toe, alles is nieuws. Als je vijftig bent, ga je meer beschouwen. Doe je een stapje naar achter en kijk je naar het leven dat doorkolkt, voor zover dat kan nu. Het is alsof je er iets minder aan deelneemt.”

En hoe voelt dat?

,,Dubbel. Het is prettig om even los te zijn van die waan van de dag. Aan de andere kant word je ook sentimenteel vanwege de dingen die geweest zijn.”

 

Hoe kijk je terug op je tweede reeks van Floortje Blijft Hier?

,,Ik heb weer zo’n prachtig inkijkje gekregen in bijzondere levens. Zoals dat van Reid en Cornelie de Jong waar ik met verwondering in huis was. Zo authentiek. Ik had het gevoel dat ik stond te kijken naar een stukje geschiedenis wat er niet meer is. Een ander hoogtepunt was de kunstschilder Cornelis le Mair. Iemand van wie je denkt: dat jij bestaat! Hij schildert de gouden Eeuw en leeft in een huis dat je nog nooit gezien hebt. En zo autonoom ook. Zonder telefoon, internet, televisie of radio. Het doel van mijn programma’s is altijd geweest om mensen aan het denken te zetten. Hoe ze zelf leven, welke keuzes ze maken. Het is heel verfrissend om te zien dat er mensen zijn die zich niet laten leiden door consumentisme en helemaal hun eigen plan trekken. Dat vind ik te gek.”

De serie heeft jou ook aan het denken gezet, toch?

,,Ja, zelfs een en ander in gang gezet. Ik heb een huisje gekocht buiten Amsterdam. Met een eigen boomgaard en moestuin. Zelfvoorzienend zijn is mijn grootste droom. Ik ga daar nu aan werken in plaats om naar andere mensen te kijken en luisteren hoe zij het doen.”

Floortje Blijft Hier, vanaf 27 november elke vrijdag om 21.30 uur bij BNNVARA op NPO 1.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu