Niet iedereen blij met pumptrack in Assen-Oost: 'Worden geconfronteerd met een genomen besluit'

Lang niet iedereen is blij met de aanleg van de pumptrack op het Landgoed Valkenstijn in Assen-Oost. Tegenstanders van de geasfalteerde crossbaan vinden dat hun bezwaren niet goed meegenomen zijn door de gemeente.

De aanleg van de pumptrack is in volle gang. Foto: DVHN

De aanleg van de pumptrack is in volle gang. Foto: DVHN

Het college van B en W gaf in januari groen licht voor de aanleg van een pumptrack naast de dierenweide op het Landgoed Valkenstijn. De pumptrack, een geasfalteerd circuit met bulten en bochten, is een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark en gaat 1100 vierkante meter beslaan.

‘Bang dat rust verloren gaat’

De werkzaamheden zijn inmiddels begonnen en dat viel rauw op het dak van vele buurtbewoners, zegt Rosanna Smith. „Ik loop hier twee of drie keer per dag een rondje. Valkenstijn is voor mij een plek van rust, ruimte en groen. Ik ben heel bang dat die rust met de komst van zo’n geasfalteerde racebaan verloren gaat.”

Smith heeft de gemeente inmiddels een brief geschreven, waarin ze uitlegt dat vele buurtbewoners tegen de plannen zijn. „Via via begrepen we al dat er ideeën rondgingen om een pumptrack aan te leggen ergens in de wijk. Maar niemand heeft ooit een brief gekregen over het plan om die baan juist in deze groene oase te plaatsen. Ik spreek alleen maar omwonenden en wandelaars die hier heel treurig van worden.”

‘Geconfronteerd met genomen besluit’

Ze had graag gezien dat de buurt beter en eerder was geïnformeerd over het plan. Een gevoel dat ook sterk leeft bij de Stichting Landgoed Valkenstijn, die het park namens de gemeente beheert.

„Wij zijn eigenlijk pas geconfronteerd met de plannen toen het besluit eigenlijk al genomen was”, zegt voorzitter Paul Herwig. „Het was netter geweest als de gemeente eerder contact met ons had opgenomen, dan hadden we kunnen meedenken. Maar goed, het besluit is nu genomen, wij accepteren het gelaten.”

De vrijwilligers van de stichting vrezen een beetje voor de rust op het landgoed, zegt Herwig. „We zijn wat sceptisch over de aanleg op deze plek en vinden asfalt eigenlijk niet passen in dit groene park. Bovendien vragen wij ons af of iedereen straks wel op de baan blijft en niet met al die fietsen door het park heen gaat scheuren. Maar misschien valt het achteraf allemaal mee. Daar hopen we maar op.”

Schriftelijke vragen D66

Geluiden als deze waren voor D66 aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan het Asser college. „Wij krijgen het gevoel dat niet alle betrokkenen zorgvuldig zijn gehoord in dit proces”, laat fractievoorzitter Remi Moes weten. „Initiatieven als deze zijn belangrijk, maar dan moet wel iedereen zoveel mogelijk worden meegenomen in de plannen. De signalen die wij krijgen doen vermoeden dat hier niet alles is gegaan zoals zou moeten.”

De partij wil onder meer weten hoe het college de buurt heeft betrokken bij de plannen en wat er is gedaan met suggesties en adviezen van omwonenden en die van stichtingen Het Drentse Landschap en Landgoed Valkenstijn. De gemeente wil eerst deze vragen beantwoorden, voordat zij kan reageren op dit artikel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu